2015. január 13., kedd

Fotóséta a Hármashatár-hegyen

Van egy régi szokásom, miszerint az évet mindig egy fotósétával zárom. Így volt ez 2014 szilveszterén is. Napsütés, némi hó és kristálytiszta -14C fokos levegő. Kell ennél jobb egy pár órás túrához a Hármashatár-hegyen?


A szelek szárnyán suhanó felhőpamacsok időközönként egészen elképesztő alakzatokkal örvendeztették meg a hegyen túrázókat. Nem tudom, hogy odafenn a repülőgépben utazók milyennek láthatták ezt a felhő installációt, de számomra aznap ez lett az egyik kedvenc.


Hármashatár-hegy. Neve szorosan összeforrt a magyar vitorlázórepülés történetével. A repülőtér történetének leírásában olvastam, hogy Rotter Lajos (vitorlázórepülő, mérnök, repülőgép tervező és pilóta) anno bejárta a budai hegyeket kezében egy hosszú horgászbottal, melyre papírcsíkokat kötött. Ezzel az egyszerű segédeszközzel tanulmányozta a levegőáramlatokat. Így talált rá erre a kiváló lejtőrepülő terepre a Hármashatár-hegyen, 1933-ban. A repülőtér megnyitásának 50. évfordulóján került felállításra az alábbi emlékmű.

 
A betontalapzatot nagyon megviselte már az idő vasfoga, de még mindig büszkén állít emléket a HHH repülőtérnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése