2015. január 17., szombat

Madárgyűrűzés a Dinnyési-fertőn

Az MME által szervezett szabadtéri programok egyik leglátványosabb része a madárgyűrűzés. Így történt ez Dinnyésen is. A tanösvénytől távol, egy nagyon hosszú befogóhálót feszítettek ki az egyesület szakemberei. Speciális anyag, nagyon finom és szinte láthatatlan a madarak számára.


Naponta többször megvizsgálják a hálót és a befogott madarakat óvatosan kibontva, finom szövésű kis zsákokba helyezik. Majd következhet a madárgyűrűzés. Az egyedi sorszámozású kis gyűrűk segítségével tudják kutatni a madarak vonulását. Miután megvizsgálták a kis szárnyasokat (faj, nem, kor és kondíció meghatározás után) felhelyeznek egy egyedi sorszámú gyűrűt az egyik lábára. Ezzel egy időben rögzítik az adatokat, melyek később egy nagy központi nyilvántartó rendszerbe kerülnek feltöltésre. Ez az előírás mindenhol, minden egyes befogásnál. Így ha egy madár az élete során többször is berepül egy-egy befogóhálóba, a korábban rögzített adatok alapján könnyen megfigyelhető lesz a mozgása, a vonulási útvonala. Az elterjedt fajok mellett egy kis szerencsével ritkábban látható szárnyassal is találkozhatunk közelről. Ez alkalommal is szerencsénk volt. Az egyik meglepetés egy befogott fiatal vörös vércse volt. Elég jól tűrte a vizsgálatot és a gyűrűzést. Sikerült egy jó kis portrét készítenem róla.

 
Aztán egy perccel később már ismét a nádas felett hasította a levegőt. A következő fotón egy süvöltő tojó látható. Barnás-fekete tollazatával nem annyira feltűnő mint a hím, de nekem ő is tetszik.


Aztán jött egy csöppség, egy ökörszem. A gyűrűzés után, hősiesen állta a fotózás pillanatait aztán huss, ő is elrepült.


Azt hittük ennél kisebb madárkához már nem lesz szerencsénk aznap, de tévedtünk! Az egyik zsákból egy parányi szárnyas került elő. Egy sárgafejű királyka, ráadásul hím! A fején látható narancsos foltról ismerhető fel. Úgy nézzetek rá, hogy ő Európa legkisebb madara!


Természetesen a zsákokban nagyon sok széncinege, kékcinege és mezei veréb lapult még, de most csak az érdekesebb fajokról töltöttem fel fotókat.

10 megjegyzés:

 1. Üdvözöljük az új és érdekes blog. Gyönyörű madarak mutatnak. Nem láttam az utolsó még. Remélem, hogy a madarak semmi rossz történik, ha ezek a "vadászat" a számukra. Tisztelettel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks for your kind words dear Giga. Yes, this a very safe process :)

   Törlés
 2. Válaszok
  1. Ő volt számomra is az egyik nagy meglepetés. Köszönöm szépen!

   Törlés
 3. Szia Miklós! Érdekes programot találtál,gyönyörűek a madarak!A sárgafejű királyka a kedvenc,még sohasem láttam.Nagyon szépen fotóztad őket...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen Marcsi. Ha csak tehetem mindig elmegyek az MME programjaira. Nálatok is biztos van egy helyi csoport, érdemes megnézni a programokat. A királyka nagyon jó fej volt! Képzeld miután elengedték felröppent a bódé szélére és elkezdte rendezgetni a tollazatát! Mindezt úgy, hogy két méterre vagy húsz ember nézte és fotózta. Aztán elröppent. Biztos "érezte, hogy itt nem bántják :)

   Törlés
 4. Szép képek! Kár, hogy ezeket a madarakat nem lehet ilyen közelségbe csalni befogás nélkül...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Elég félénk kismadarak, de a királyka a termete ellenére nagyon bátor volt :) Lásd előző válaszomat Marcsinak.

   Törlés
 5. Micsoda élmény lehet egy ilyen "akció"... a szép fotók meg a mi élményeink.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hatalmas élmény! Máshogy nem is kerülhetünk a közelükbe, ilyen közelségbe.
   Örülök ha tetszenek a fotók. Igyekszem minden MME programon részt venni, amikor az időm engedi.

   Törlés