2014. november 16., vasárnap

Madárgyűrűzés a Dinnyési-fertőn

Az MME által szervezett szabadtéri programok egyik leglátványosabb része a madárgyűrűzés. Így történt ez Dinnyésen is. A tanösvénytől távol, egy nagyon hosszú befogóhálót feszítettek ki az egyesület szakemberei. Speciális anyag, nagyon finom és szinte láthatatlan a madarak számára.


Naponta többször megvizsgálják a hálót és a befogott madarakat óvatosan kibontva, finom szövésű kis zsákokba helyezik. Majd következhet a madárgyűrűzés. Az egyedi sorszámozású kis gyűrűk segítségével tudják kutatni a madarak vonulását. Miután megvizsgálták a kis szárnyasokat (faj, nem, kor és kondíció meghatározás után) felhelyeznek egy egyedi sorszámú gyűrűt az egyik lábára. Ezzel egy időben rögzítik az adatokat, melyek később egy nagy központi nyilvántartó rendszerbe kerülnek feltöltésre. Ez az előírás mindenhol, minden egyes befogásnál. Így ha egy madár az élete során többször is berepül egy-egy befogóhálóba, a korábban rögzített adatok alapján könnyen megfigyelhető lesz a mozgása, a vonulási útvonala. Az elterjedt fajok mellett egy kis szerencsével ritkábban látható szárnyassal is találkozhatunk közelről. Ez alkalommal is szerencsénk volt. Az egyik meglepetés egy befogott fiatal vörös vércse volt. Elég jól tűrte a vizsgálatot és a gyűrűzést. Sikerült egy jó kis portrét készítenem róla.

 
Egy perccel később már ismét a nádas felett hasította a levegőt. A következő fotón egy süvöltő tojó látható. Barnás-fekete tollazatával nem annyira feltűnő mint a hím, de nekem ő is tetszik.


Aztán jött egy csöppség, egy ökörszem. A gyűrűzés után, hősiesen állta a fotózás pillanatait aztán huss, ő is elrepült.


Azt hittük ennél kisebb madárkához már nem lesz szerencsénk aznap, de tévedtünk! Az egyik zsákból egy parányi szárnyas került elő. Egy sárgafejű királyka, ráadásul hím! A fején látható narancsos foltról ismerhető fel. Úgy nézzetek rá, hogy ő Európa legkisebb madara!


Természetesen a zsákokban nagyon sok széncinege, kékcinege és mezei veréb lapult még, de most csak az érdekesebb fajokról töltöttem fel fotókat.

4 megjegyzés:

  1. Szia Miklós! Érdekes programot találtál,gyönyörűek a madarak!A sárgafejű királyka a kedvenc,még sohasem láttam.Nagyon szépen fotóztad őket...

    VálaszTörlés
  2. Szép képek! Kár, hogy ezeket a madarakat nem lehet ilyen közelségbe csalni befogás nélkül...

    VálaszTörlés
  3. Micsoda élmény lehet egy ilyen "akció"... a szép fotók meg a mi élményeink.

    VálaszTörlés