2015. február 25., szerda

Egy ipartörténeti ritkaság

Lássuk hát milyen ipartörténeti ritkaságot őriznek a Generátorház öreg falai. A terem központi részén több méter magasan tornyosult fölénk egy hatalmas négy hengeres dízelmotor.



A Gázgyár fénykorában éves átlagban 10 millió köbméter gázt termelt, melyhez folyamatos áramellátásra volt szükség. A beérkező nagyfeszültségű áramot transzformátorok alakították át, de szükség volt egy alternatív biztonsági megoldásra is az esetleges áramkimaradás esetére. Ezért került anno felállításra a fotón látható dízelmotor.

  
A Láng Gépgyárban gyártott motor kis adattáblája szerint 1912-ben készült el és a 122-es sorszámot kapta. Megtudtuk továbbá, hogy a ma is működőképes gépezet 180 fordulat/perc mellett 800LE teljesítményt képes leadni és 110V-os egyenáramot termel. A motorhoz közvetlenül csatlakozott a Ganz-féle áramfejlesztő generátor.



Engem teljesen lenyűgözött ez a formavilág, igazi vizuális élmény volt számomra. Amint az előző posztban is jeleztem, nagyon rövid ideig csodálhattuk meg ezt az ipartörténeti matuzsálemet, de azért megörökítettem még egy-két apró részletet is.




Hát nem gyönyörű?

6 megjegyzés:

  1. you've made it beautiful with your photos! :)

    VálaszTörlés
  2. Love the details on these photos, beautiful!

    VálaszTörlés
  3. Hi Miklos, An interesting and beatiful post my friend !

    VálaszTörlés
  4. Hello Miklos,
    Very good shots!! Very impressive to see these engines with nice details.
    You've photographed it very well.

    Best regards,
    Marco

    VálaszTörlés
  5. Jó lenne, ha ezek az értékek megmaradnának. Sajnos már nagyon sokat eltüntettek. Tetszett a bejegyzés, fotók.

    VálaszTörlés