2015. február 27., péntek

Lázbérci-víztározó

Következő kirándulásunk célpontja a Bükki Nemzeti Park területén található. Kazincbarcika felől érkezve, a főútról lekanyarodva egy festői útszakasz vezet Szilvásváradra. Nagyjából féltávon - Bánhorváti és Dédestapolcsány között - egy magas jegenyékkel szegélyezett bekötőútnál feltétlenül érdemes megállnunk. Ez vezet ugyanis a jelenlegi célpontunkhoz, a Lázbérci-víztározóhoz.
  


Az Upponyi-vonulat közepén, a közeli patakok felduzzasztásával alakították ki a víztározót 1967 és 1970 között. Az "Y" alakú mesterséges vízfelület a környező hegyek hatalmas erdeivel ideális pihenő és kirándulóhely.


A 77 hektáron elterülő víztározó létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy biztosítsa a környező falvak ivóvízellátását. A 6,2 millió köbméteres víztömeg adat igencsak tiszteletet parancsoló. Szélcsendes, napfényes, őszi napon a színesedő erdőkkel a 217,5 km2-es "feszített" vízfelület látványa feledhetetlen vizuális élményt nyújt.


A gát hossza 250 méter.


Sétánkat a vízvételi toronynál kezdtük. A gáton végigsétálva értük el az "Y" által közrezárt félszigetet.


Ha tetszett ez a bejegyzés akkor tartsatok velem a következőnél is! További fotók és érdekes adatok jönnek még a Lázbérci-víztározóról. Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!

4 megjegyzés:

  1. beautiful reflections and it is nice to see the autumn colors right now!

    VálaszTörlés
  2. Superb reflections you made there, in the water, so serene.

    VálaszTörlés
  3. Szeretem, amikor a mesterséges, műszaki dolgokban megtalálod a szépséget.

    VálaszTörlés