2015. március 19., csütörtök

A tatai Öreg-tó

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legrégebben létesült halastava. A város szinte teljes egészében körbeöleli a tavat, de part egy részén ebből semmit sem látni. Megmaradt az eredeti természetes környezet, egy igazi madárparadicsom.



Különösen nagy a "madárforgalom" október végétől március végéig. Az évszakok változása miatt bizonyos területeken táplálékhiány alakul ki. A szárnyasok útra kelnek, hogy egy új, megfelelő területen vészeljék át ezt az időszakot.


Hosszú évszázadok alatt számos vonulási útvonal alakult ki a Kárpát-medencében. Ezek egyike az Által-ér völgye, melynek az egyik legnagyobb és legjelentősebb vízfelülete a tatai Öreg-tó.


A tó vizét ősszel mindig leengedik. Egyrészt azért, hogy lehalászható legyen, másrészt védelmi okokból, hogy a téli fagyok alatt kialakuló jégpáncél ne tegye tönkre a gátat és a vár falait.


A leengedett tómeder számos itt költő és északról érkező vízimadárnak nyújt biztonságos pihenő-, éjszakázó-, táplálkozóhelyet. Az Öreg-tó elsősorban vadlúd pihenőhelyként vált világhírűvé. Sokan jönnek ide még külföldről is, hogy élőben lássák a több tízezer itt telelő vadludat. Legnagyobb számban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd figyelhető meg a tavon.



1989-ben felvették a nemzetközi jelentőségű vizes-élőhelyek, az úgynevezett Ramsari-területek listájára. Ezeken a fokozottan védett területeken tilos a vadászat és más módon sem szabad megzavarni a madarak nyugalmát. 




7 megjegyzés:

  1. i hope the birds are finding plenty of food to forage on.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Miklós a szívemnek egy kedves helyéről a bejegyzést!
    (Pici hiba csúszott a szövegbe: Által-ér a patak neve, nem Álter-ér.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök ha tetszett a bejegyzés!
      Köszönöm szépen a kiigazítást, már javítottam is az elírásomat..
      Így jár az ember ha éjfél környékén ír posztot :)

      Törlés
  3. Beautiful the scenery, I prefer the ones with the birds on, as you can see it, fantastic.

    VálaszTörlés
  4. The little bird paradise which is transferred to experience, is also nice to see. I see many water birds and also a egret. The last picture with the golden light is really fantasist itself.
    Kind regards, Helma

    VálaszTörlés
  5. csodás fotók
    imádom ezt a helyet, (többször fotózok én is arrafelé)

    VálaszTörlés