2015. március 26., csütörtök

Hóvirágünnep - Alcsúti Arborétum

Ünnepre invitálom most a kedves olvasót. A természet egyik csodálatos ünnepére, az Alcsúti Arborétumba. Megállíthatatlanul közeledik a tavasz és ebben az időszakban több tízezer, százezer hóvirág tengerként hömpölyög a hatalmas kertben.

 

Fehérbe burkolódzik szinte az egész erdő. A kis virágok serege utolsó mentsvárként siet az elmúló tél segítségére. Fehérségükkel megpróbálják tompítani az elmúlt hetek szürkeségét.


Emlékszem még kisgyermekként a szüleim intelmére. "Ne szedd le, ne tépd le, ne bántsd! Hadd éljen, hadd legyen szép amíg csak lehet." Azt hiszem mindig így kezdődik egy hosszú szerelem a természet iránt. Kinek is jutna eszébe leszakítani ezeket szépségeket? 2005 óta törvényi védettséget is élvez a hóvirág, természetvédelmi eszmei értéke 10000 forint szálanként! A védettségnek köszönhetően most már szépen szaporodnak az erdőkben.
  

Szokták volt mondani, hogy a jó pap holtig tanul. Én itt az arborétumban tudtam meg, hogy milyen sok hóvirágfaj létezik. Kikelet hóvirág, Levantei hóvirág, Bizánci hóvirág, Krími hóvirág és még sorolhatnám. Csak itt az angolparkban 7 hóvirágfaj 24 fajtáját figyelhetjük meg. 


Ez a mostani csodálatos látvány József nádor kertészeinek köszönhető. Több mint kétszáz évvel kell visszatekernünk az idő kerekét. 1800-ban telepítették a két és félhektáros kertbe az első tövet. Az elmúlt évszázadok alatt szorgos kis telepesként foglalt el egyre nagyobb és nagyobb területet ez a kis virág. 


Lassan ébredezik a természet, majd mintegy varázsütésre hirtelen minden életre kel. Rügyek fakadnak, virágok nyílnak mindenfelé.


A mocsárciprus egyik légzőgyökere. Vicces forma, mintha segítséget kérne.


A sokat látott, öreg kőhíd pilléreit zöld moha borította, kissé megtörve a környezet egyhangú barnaságát. 

    
Az egyik tisztáson érdekes, szinte már kontrasztos látványt nyújtott ez a zöld lombos fa, sok kopasz társa között.


7 megjegyzés:

  1. truly beautiful! the last shot is magical!

    VálaszTörlés
  2. Miklós, nagyon szépen indítottad a mai reggelem, köszönöm.:-)
    Csodásak a fotók és a kedves leírás a láttotaidról ismét szép gyerekkori emlékeket idéz fel bennem. De régen is jártam ebben az arborétumban, pedig anno, milyen gyakran.
    Még párszor elmélázok itt... :-)

    VálaszTörlés
  3. A nagyszerű élmény gyönyörű képek alkotására késztetett. Jó volt látni ezt a csodát a jóvoltadból. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Beautiful images, so excellent are they.

    VálaszTörlés
  5. Great photos, the last one is fantastic.

    VálaszTörlés
  6. Beautiful photos!
    An arboretum is a magical to be.
    We have a couple of kilometres from our house and I never think of going there.... Thanks for the idea ;-)
    Great post!
    Enjoy your sunday!

    VálaszTörlés
  7. Wonderful to see so many snowdrops. They pick is sin;-) The boom in photo 7 is just an arm with hand sticking up. Wonderful to see. The half-hidden bridge and also the green tree are fantasist itself.
    a hug
    ********************
    Csodálatos, hogy ilyen sok hóvirág. Fogják a bűn;-) A fellendülés a fénykép 7 csak egy kar kézzel állt ki. Csodálatos látni. A félig rejtett híd és a zöld fa a fantaszta magát.
    Egy ölelés

    VálaszTörlés