2015. március 6., péntek

Oops! Hogy kerülök én ide?

Egy terézvárosi séta során készítettem az alábbi mókás fotót. Az Izabella utca ollóként fog közre egy piciny háromszög alakú teret az Alsó erdősor utcával. Egy névtelen kis tér, viszont van itt egy elég méretes kutyaszobor. Ezért sokan csak Kutyás térként emlegetik.



(Notice on the table: No entry dogs)
A kis teret kerítés veszi körbe, középen a figyelmeztető felirattal. Kutyát bevinni tilos! A hatalmas dog szobra viszont csak bejutott valahogy a parkba.


Maugsch Gyula Dog című alkotása minden bizonnyal az egyik legismertebb kutyaszobor Budapesten, melynek sorsa kicsit hányatott és titokzatos. Eredetileg a Szilágyi Erzsébet fasorban állították fel 1938-ban. A háború után, 1952-ben hozták át jelenlegi helyére. Az áthelyezés okáról nem találtam információt. Ha esetleg valaki tudja akkor szívesen veszem a hozzászólását. Mindenesetre a 110 centiméteres bronzszobor azóta is hűségesen őrzi a kis tér nyugalmát.

6 megjegyzés:

  1. A beautiful dog, so calm and collected.

    VálaszTörlés
  2. interesting to have that dog statue where real dogs are not allowed. :)

    VálaszTörlés
  3. Biztos elkóborolt, és a gazdáját lesi, aki már elindult a Szilágyi E. fasorról, hogy megkeresse. :)

    VálaszTörlés
  4. Én azt hallottam egy TV műsorban a kutyáról, hogy a Szilágyi e. fasorba azért került, mert a két vh között ott élt politikus kutyájáról mintázták. A címe is az volt, hogy "... miniszter kutyája. Az ötvenes években politikailag volt rossz helyen és rossz címen, ezért került az Állatorvostudományi egyetem közelébe, és lett egyszerűen a címe: A kutya. ( A miniszter nevére sajnos már nem emlékszem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm az értékes hozzászólást. Titkon reméltem, hogy Te tudni fogod :)

      Törlés
  5. Jó szobor, jó sztori :-) és "szegény kutya"!...

    VálaszTörlés