2015. március 12., csütörtök

Szelek szárnyán

Magam mögött hagyva a Nagy-Farkas-torkot már az ösvényen haladtam és gyönyörködtem a panorámában. Pazar innen a rálátás Óbudára és a főváros északi részére. A távolban ott fehérlett a Megyeri-híd két hatalmas pillére. A hegycsúcs felől furcsa és gyorsan közeledő suhogásra lettem figyelmes. Majd hirtelen megjelent a zaj forrása is, egy éppen most elstartolt és gyorsan emelkedő siklóernyős! Hamarosan egy újabb is követte.Sokszor láttam már siklóernyősöket a Hármashatár-hegy felett, de mindig csak távolról. Mivel a repülés fontos része az életemnek, így annak minden formája nagyon érdekel. Azonnal változott az eredeti túraprogram, nem hagyhattam ki ezt a váratlanul adódott lehetőséget. Gyorsan közeledtem a csúcs felé, ahol már nagyon sokan voltak. Ernyősök és érdeklődők vegyesen. Igyekeztem egy jó helyet találni. Teleobjektív nem volt nálam, így csak a 24-70mm-es lencsére tudtam váltani. Ezen a részen meglehetősen meredek a hegyoldal. Egy kis tisztáson terítik szét az ernyőt. Az ugró rendezi a zsinórzatot, miközben néhány segítő felemeli az ernyőt, hogy induláskor mihamarabb belekapjon a levegő. Valahogy így...


Meglehetősen jó kis adrenalin emelő hatású kilátás, nemde? Aztán várakozás a megfelelő fuvallatra. Ha az arcodat megsimítja a szellő akkor hajrá!
Innen még mindig erősen kétesélyes a dolog. Jó esetben pár pillanat múlva már a város fölött siklott az ernyős.


Viszont a helytelen indulási technika vagy éppen egy tréfás kedvű fuvallat miatt elég sokan a lábunk alatti gazos cserjésbe landoltak, rögtön az elrugaszkodás után. Szerencsére senki sem sérült meg, de az értékes ernyők kihámozása az ágak közül nem volt egyszerű dolog.
Nagy volt az érdeklődés a földön ...


... és alkalmanként forgalmi dugó alakult ki a levegőben is.


Az első fotón látható két élénk zöld ernyős versenyző parádés repülést mutatott be. A gyenge légmozgás ellenére nagyon hosszú ideig levegőben voltak. Ügyesen keresték meg és használták ki a termikeket (felszálló légáramlatok). A következő fotón láthatjátok őket amint meglehetősen alacsonyan repülnek már. Aztán megközelítették az óbudai Főtáv-kéményt majd körülötte körözve olyan magasságig emelkedtek, hogy gond nélkül visszarepültek fölénk.

   

8 megjegyzés:

 1. it looks like fun if you can manage the winds and all!

  VálaszTörlés
 2. ه°·هჱ⊱
  Passei para uma visita.
  Conjunto interessante de fotos.
  A penúltima foto é incrível!

  Ótimo sábado com tudo de bom!
  Bom fim de semana!
  Beijinhos do Brasil.
  ჱه° ·.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks Magia. I like that photo too :)
   Have a great weekend
   Greetings

   Törlés
 3. Úgy tűnt, a csodálatos repülni egy ejtőernyő a levegőben, de én nem merem. Attól tartok, a magasságtól. Gyönyörű képek Miklós.
  A knudffel

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks a lot Helma. I'm glad if you liked these photos from the Earth :)

   Törlés