2015. március 12., csütörtök

Szelek szárnyán

Magam mögött hagyva a Nagy-Farkas-torkot már az ösvényen haladtam és gyönyörködtem a panorámában. Pazar innen a rálátás Óbudára és a főváros északi részére. A távolban ott fehérlett a Megyeri-híd két hatalmas pillére. A hegycsúcs felől furcsa és gyorsan közeledő suhogásra lettem figyelmes. Majd hirtelen megjelent a zaj forrása is, egy éppen most elstartolt és gyorsan emelkedő siklóernyős! Hamarosan egy újabb is követte.



Sokszor láttam már siklóernyősöket a Hármashatár-hegy felett, de mindig csak távolról. Mivel a repülés fontos része az életemnek, így annak minden formája nagyon érdekel. Azonnal változott az eredeti túraprogram, nem hagyhattam ki ezt a váratlanul adódott lehetőséget. Gyorsan közeledtem a csúcs felé, ahol már nagyon sokan voltak. Ernyősök és érdeklődők vegyesen. Igyekeztem egy jó helyet találni. Teleobjektív nem volt nálam, így csak a 24-70mm-es lencsére tudtam váltani. Ezen a részen meglehetősen meredek a hegyoldal. Egy kis tisztáson terítették szét az ernyőt. Aztán az ugró rendezte a zsinórzatot, miközben néhány segítő felemelte az ernyőt, hogy induláskor mihamarabb belekapjon a levegő. Valahogy így...


Meglehetősen jó kis adrenalin emelő hatású kilátás, nemde? Aztán várakozás következett a megfelelő fuvallatra. Ha az arcodat megsimítja a szellő akkor hajrá!




Innen még mindig erősen kétesélyes volt a dolog. Jó esetben pár pillanat múlva már a város fölött siklott az ernyős.


Viszont egy helytelen indulási technika vagy éppen egy tréfás kedvű fuvallat miatt elég sokan a lábunk alatti gazos cserjésbe landoltak, rögtön az elrugaszkodás után. Szerencsére senki sem sérült meg, de az értékes ernyők kihámozása az ágak közül nem volt egyszerű dolog.




Nagy volt az érdeklődés a földön ...


... és alkalmanként forgalmi dugó alakult ki a levegőben is.


Az első fotón látható két élénk zöld ernyős versenyző parádés repülést mutatott be. A gyenge légmozgás ellenére nagyon hosszú ideig levegőben maradtak. Ügyesen keresték meg és használták ki a termikeket (felszálló légáramlatokat). A következő fotón láthatjátok őket amint meglehetősen alacsonyan repülnek már. Aztán megközelítették az óbudai Főtáv-kéményt majd körülötte körözve olyan magasságig emelkedtek, hogy gond nélkül visszarepültek fölénk.

   

2 megjegyzés: