2015. április 25., szombat

Kazincbarcikai görögkatolikus templom

Észak-Magyarország egyik iparvárosába érkeztünk. Kazincbarcika az elmúlt két évtizedben rengeteget változott. Véleményem szerint sokkal élhetőbb, emberközelibb város lett. A helyi görögkatolikus templomot fogom most bemutatni az olvasóknak.



A 60-as évek közepén létrejött szocialista iparvárosban elérhető munkahelyek, lehetőségek vonzották a környékbeli embereket, de sokan érkeztek ide az ország más részeiből is.


Mint a fenti fotón is látható, meglehetősen új építésű templomról van szó. A vonalvezetése is különleges. Ilyen bizánci, kolostorjellegű és formavilágú görögkatolikus templomot hazánkban csak kevés helyen láthatunk. Joggal kérdezhetnénk, hogy ha igény volt rá, akkor miért csak húsz évvel ezelőtt épült meg. Nos, az igény ugyan megvolt, de az akkori rendszer és városvezetés hallani sem akart egy új templom építéséről. A változásra egészen 1985-ig kellett várni. Ekkor kapták meg az építkezéshez a hozzájárulást, de egy olyan telekrészen ami nem igazán felelt meg az egyházközségnek. Az akkori terveket Török Ferenc készítette el.


A rendszerváltás után új lehetőséget kaptak a hívek. Immár több telek közül választhattak és 1990-ben így esett a választás a jelenlegi helyre, a város egyik központi részén. 1992-ben aztán elindult az építkezés Balázs Mihály és Török Ferenc Ybl díjas építészek tervei alapján. A munkálatok három évig tartottak, 1995 nyarán fejeződtek be.


A templom és a két harang Teológus Szent János tiszteletére, 1995. szeptember 24-én lett felszentelve. Következő posztban még mutatok néhány fotót a templomról, tartsatok velem akkor is.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szereted a görögkatolikus templomokat. Meg szabad kérdeznem, hogy azért, mert ez a te vallásod? Egyébként szokásosan igényesek és szépek a fotóid.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Endre. örülök ha tetszett. A kérdésedre válaszolva igen, de az ikonosztázionok szépsége ettől függetlenül is megérint.

      Törlés
  2. Nem ismertem ezt a templomot, de ha arra járok feltétlen meg fogom nézni.

    VálaszTörlés
  3. Az ember a szépséget hovatartozás nélkül is érzi, látja, s láttatod is velünk. Köszönöm, mindkét bejegyzést.

    VálaszTörlés