2015. május 12., kedd

Bazaltoszlopok tövében - Hegyestű

Van kedvetek velem tartani egy rövid időutazáshoz? Semmi komoly, éppen csak néhány millió évvel fogunk visszaugrani az időben. Káli-medence. Hazánk egyik legszebb részén járunk. Gyorsan fogytak a kilométerek, ahogy közeledtünk jelenlegi úti célunkhoz. Verőfényes napsütésben felemelő élmény volt a vezetés ilyen gyönyörű környezetben.


A főútról letérve hamarosan a hegyet körbeölelő erdőben kanyargott tovább az utunk. Gépkocsival jól járható az út, így vezetés közben csak az időközönként keresztülfutó vízelvezető kis árkokra kellett figyelnünk. A nagy parkolóban sikerült árnyékos helyre parkolnunk, így máris kezdődhetett az időutazás. A hatalmas (337 méter magas) hegy régi korok tanújaként ott tornyosult fölénk. Tövében egy többnyelvű ismertetővel, ezt hívom most segítségül az utazásunkhoz:


"Nagyjából 8 millió évvel ezelőtt, nem sokkal az első tihanyi vulkánok kitöréseit követően a Hegyestű egészen más képet festett, mint napjainkban. Nem állhatnánk nyugodtan ott, ahonnan most az egykori vulkanizmus termékét, a bazaltot láthatjuk. A Hegyestű akkoriban tűzijátékszerű lávaszökőkutakkal kápráztatta volna el a látogatót, s csak óvatos körültekintéssel juthattunk volna a tűzhányó kráterének közelébe. Utóbbiban fortyogó lávatavat láthattunk volna, melynek felszínén a lassan hűlő fekete kéreg fel-felújuló repedései mentén a vörösen izzó kőzetolvadék, a bazaltláva a felszínre bukkant - látványos, fonatos lávafelszínt alkotva."


"A tűzhányó talán néhány hónapig, évig lehetett aktív, majd a lassan lehűlő lávató sötét, bazalt lávadugóként dermedt meg a vulkán kürtőjében. A kőzetolvadék fokozatosan zsugorodott össze a hűlés folyamán, s a megszilárduló kőzetet idővel szabályos függőleges repedéshálózat járta át: ezek mentén alakult ki a jellegzetes, oszlopos elválású bazalt, amelynek meredek sziklafala már innen is impozáns látványt nyújt."

 
"Az elmúlt évmilliók külső erői lassan, de biztosan hordták el a krátert körülvevő salakkúpot. A szél és víz idővel nem csupán azt, de az egykori vulkán alatti homokot, egyéb kőzeteket is lepusztította. A megszilárdult lávató kemény kőzetei viszont ellenálltak a külső erőknek, s létrehozták a Hegyestű jellegzetes tanúhegyét. Az 1960-as évekig folytatott kőbányászat tette lehetővé, hogy a látogató ma "beláthasson" az egykor fortyogó lávató belsejébe."

9 megjegyzés:

  1. Beautiful, incredible, amazing.
    Thank you.

    VálaszTörlés
  2. wow, really neat and very different!

    VálaszTörlés
  3. These are wonderful basalt columns. Very impressive.

    VálaszTörlés
  4. Klassz képek! Nagy élmény lehetett.

    VálaszTörlés
  5. Very interest place. And your photos are great and wonderful. So is the text, too.
    Hugs

    VálaszTörlés
  6. Beautiful photos very impressive.

    VálaszTörlés
  7. Valóban impozáns, nekem gyönyörűséges hely. Még nem jártam itt, jó hogy hoztál pár képet! A formák, a színek elbűvölnek. Azért jobban örülök, hogy most utólag láthatom és nem anno, amikor kialakult... :-)

    VálaszTörlés