2015. május 2., szombat

Erdei telepesek

Az előző poszt végén ígértem, hogy mutatok még egy érdekes dolgot. Észre sem vettem úgy elszaladt az idő. Este még volt egy időponthoz kötött elintézendő dolgom, láttam csúszásban vagyok, ezért ismét irányváltás mellett döntöttem. Egy kifejezetten meredek ösvényt ágazott le a turistaútról és tartott le a völgy mélyébe. Olyannyira meredek volt, hogy a hátizsákomról még a nordic walking botomat is lecsatoltam, nagyon jó szolgálatot tett a megcsúszás ellen. Lent a lankásabb részen egy meglepetéssel fogadott az erdő. Egy régen kidőlt fatörzset telepesek tömege foglalt el.



Mintha csak egy középkori csatában elesett harcos feküdt volna a fűben. Páncéljának pikkelyei acélos szürkeséggel pompáztak a félhomályban.


Sajnos nem vagyok jártas a gombák világában. Talán lepketapló telepre bukkantam, de ez közel sem biztos. Szívesen veszek egy pontos meghatározást, ha valamelyik olvasóm tudna ebben segíteni. Előre is köszönöm!


A telepesek mellett egy vidám színű kis virág is úgy döntött, hogy itt telepedik le.


Nehézszagú gólyaorr. Mint a neve is mutatja őt nem kimondottan a kellemes virágillata miatt szeretjük.


A növény megdörzsölve meglehetősen kellemetlen szagot áraszt, így inkább csak gyönyörködjünk benne. Végezetül egy rövid összegzés az új túracipőről. Ez alatt a rövid túra alatt végig nagyon kényelmes volt viselni. Stabilan tartotta a bokarészt. A talp mintázata jól tapadt, még az említett meredek lejtőn is. Pár órás sétából nyilván nem lehet még messzemenő következtetéseket levonni, de egyelőre úgy néz ki jól választottam és jó társak leszünk.

7 megjegyzés:

  1. A spontán döntések olykor a legjobbak. Nagyon megérte, tényleg valami különlegességre bukkantál és nagyon szépen láttatod. :-)
    Sajnos nem ismerem én sem mely gombaféléről lehet szó. Rákérdezem az öcsémnél, ő inkább ismeri a telepeseket.

    VálaszTörlés
  2. The fungus is amazing. It is difficult from a photograph but I would guess it is Trametes versicolor.

    VálaszTörlés
  3. Lepketapló gombának hívják, találó a neve. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a megerősítést, ezek szerint jó volt a tippem. Persze tudom a gombák világa nem a tippelésről szól.

      Törlés
  4. Miklós csodálatos szép fotót készítettél a lepketapló gombáról!
    Ezek szerint jó választás volt ez a fajta túracipő!

    VálaszTörlés
  5. That flower is in good company;)
    a hug.

    VálaszTörlés