2015. május 5., kedd

Séta az ártérben

Palotai-sziget. Közvetlenül a Népsziget mellett, a Duna árterében terül el. Elég gyakran kilátogatok ide. A közelben lakom, így alig negyedórányi sétával a városi nyüzsgésből egy "vad" ártéri erdőbe juthatok el - kell ennél több? Most egy rövid tavaszi sétára invitálok mindenkit. A sziget természetvédelmi terület és ilyenkor már madárcsicsergéstől hangos. A hatalmas kidőlt fatörzsek között a friss zöld fűben megannyi sárga kis folt villan. Olyan mintha egy kiszakadt erszényből szétgurult aranytallérok lapulnának a fűben. Persze nem pénzérmék hanem salátaboglárkák örvendeztetik meg az arra járót.A salátaboglárka kora tavasszal (március-május) virágzó boglárkafajta. Többek között ligeterdőkben találkozhatunk vele. Itt a fejlődő növények kisebb-nagyobb telepeket hoznak létre. Mérgező növény, ezért csak a látványában gyönyörködjünk!


Szinte hallani a növények növekedését. Hosszú téli álomból ébredve hatalmasat nyújtózkodnak és új hajtásokkal törnek az ég felé.


Az első indexképen talán látszik valamennyire, hogy a boglárkák mellett apró fehér virágok is megbújnak a fű zöldjében. Ez a kis virág a szegfűfélék családjába tartozó tyúkhúr. Olyan kis finom és szép a virága, hogy nem is igazán értem honnan kaphatta ezt a nem túl kecses nevet. Tudja esetleg valaki?


Szétterülő, elágazó hajtásai szinte gyepszerűen borítják be a tisztást. Áprilistól az első fagyokig virágzik. Szinte mindenhol elterjedt gyomnövény. Erdőkben, folyóparton, mezőkön, szántóföldeken, árkokban és kertekben is találkozhatunk ezzel a szép kis virággal.
Az egyik tisztást egy hatalmas kidőlt fatörzs "osztotta" két részre. Valószínűleg egy nagyobb árvíz alkalmával veszthette el a talajt maga alól vagy egy villámcsapás végzett vele. Ez nem ritka látvány errefelé. A sziget a Duna árteréhez tartozik. Nagyobb árvizek alkalmával a folyó mélyen behatol sz erdőbe, sőt alkalmanként az egész sziget víz alá kerül. A villám csapott fa szintén gyakori látvány errefelé. Az ösvény mentén legalább egy tucatot figyelhetünk meg. A kidőlt fa korhadt törzsén egy mutatós albérlőre lettem figyelmes.


Egy kisebb kerek repkény - más néven földi borostyán - csoport gondolta úgy, hogy itt ver gyökeret. Az ajakosak családjához tartozó növény kékeslila virágaival messziről felhívja magára a túrázók figyelmét. Mezőkön, lombos és ligeterdőkben találkozhatunk ezzel a szép gyomnövénnyel. Úgy olvastam, hogy korábban gyógynövényként is használták köhögés csillapítására illetve sebek gyógyítására. Végezetül még két textúra "tanulmány".

     

16 megjegyzés:

 1. beautiful and delicate blooms and dreamy shots!

  VálaszTörlés
 2. Szeretem a fotóidon, amikor hétköznapi dolgokat költészetté emelsz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon kedves hozzászólás. Köszönöm szépen :)

   Törlés
 3. This is an excellent selection. Keep posting.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szépen írsz a környékről, a növényekről. Ideragasztod az olvasót a monitor elé. :-)
  Nem tudom én sem miért tyúkhúr a tyúkhúr, - érdekelne - egy kedves olvasóm általam is szívesen böngészett oldalán találtam a következőket: http://timcsigyogynoveny.blogspot.de/2015/03/tyukhur-stellaria-media.html
  A fotóid mint mindig precízek és bájosak.
  Jó, nagyon jó, ha van egy ilyen környék a közelünkbe, ami feltölt. Persze a legjobb, ha ilyen közegben élhetünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen ezt a kedves és részletes hozzászólást! Örülök ha sikerül mások számára is érdekes dolgokat megmutatnom. Köszönöm a mellékelt linket is - este megnézem majd :)

   Törlés
 5. How very beautiful. Spring is such an exciting, colourful, vibrant time of year.

  VálaszTörlés
 6. Beautiful pictures friend. Spring is reborn with force.
  I stay here without your permission. A hug from Bérjar. Salamanca.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Feel free to visit this blog anytime :)
   Gracias y saludos!

   Törlés