2015. május 5., kedd

Séta az ártérben

Palotai-sziget. Közvetlenül a Népsziget mellett, a Duna árterében terül el. Elég gyakran kilátogatok ide. A közelben lakom, így alig negyedórányi sétával a városi nyüzsgésből egy "vad" ártéri erdőbe juthatok el - kell ennél több? Most egy rövid tavaszi sétára invitálok mindenkit. A sziget természetvédelmi terület és ilyenkor már madárcsicsergéstől hangos. A hatalmas kidőlt fatörzsek között a friss zöld fűben megannyi sárga kis folt villan. Olyan mintha egy kiszakadt erszényből szétgurult aranytallérok lapulnának a fűben. Persze nem pénzérmék hanem salátaboglárkák örvendeztetik meg az arra járót.



A salátaboglárka kora tavasszal (március-május) virágzó boglárkafajta. Többek között ligeterdőkben találkozhatunk vele. Itt a fejlődő növények kisebb-nagyobb telepeket hoznak létre. Mérgező növény, ezért csak a látványában gyönyörködjünk!


Szinte hallani a növények növekedését. Hosszú téli álomból ébredve hatalmasat nyújtózkodnak és új hajtásokkal törnek az ég felé.


Az első indexképen talán látszik valamennyire, hogy a boglárkák mellett apró fehér virágok is megbújnak a fű zöldjében. Ez a kis virág a szegfűfélék családjába tartozó tyúkhúr. Olyan kis finom és szép a virága, hogy nem is igazán értem honnan kaphatta ezt furcsa nevet. Tudja esetleg valaki?


Szétterülő, elágazó hajtásai szinte gyepszerűen borítják be a tisztást. Áprilistól az első fagyokig virágzik. Szinte mindenhol elterjedt gyomnövény. Erdőkben, folyóparton, mezőkön, szántóföldeken, árkokban és kertekben is találkozhatunk ezzel a szép kis virággal.
Az egyik tisztást egy hatalmas kidőlt fatörzs "osztotta" két részre. Valószínűleg egy nagyobb árvíz alkalmával veszthette el a talajt maga alól vagy egy villámcsapás végzett vele. Ez nem ritka látvány errefelé. A sziget a Duna árteréhez tartozik. Nagyobb árvizek alkalmával a folyó mélyen behatol sz erdőbe, sőt alkalmanként az egész sziget víz alá kerül. A villám csapott fa szintén gyakori látvány errefelé. Az ösvény mentén legalább egy tucatot figyelhetünk meg. A kidőlt fa korhadt törzsén egy mutatós albérlőre lettem figyelmes.


Egy kisebb kerek repkény - más néven földi borostyán - csoport gondolta úgy, hogy itt ver gyökeret. Az ajakosak családjához tartozó növény kékeslila virágaival messziről felhívja magára a túrázók figyelmét. Mezőkön, lombos és ligeterdőkben találkozhatunk ezzel a szép gyomnövénnyel. Úgy olvastam, hogy korábban gyógynövényként is használták köhögés csillapítására illetve sebek gyógyítására. Végezetül még két textúra "tanulmány".

     

7 megjegyzés:

  1. beautiful and delicate blooms and dreamy shots!

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a fotóidon, amikor hétköznapi dolgokat költészetté emelsz.

    VálaszTörlés
  3. This is an excellent selection. Keep posting.

    VálaszTörlés
  4. How very beautiful. Spring is such an exciting, colourful, vibrant time of year.

    VálaszTörlés
  5. Beautiful pictures friend. Spring is reborn with force.
    I stay here without your permission. A hug from Bérjar. Salamanca.

    VálaszTörlés