2013. augusztus 21., szerda

Pillanatok a vadasparkból

Kezdjük hát meg a sétánkat! Pillanatképek a vadaspark álltairól, a teljesség igénye nélkül. Alig indultunk el máris örömteli kiáltással fogadott minket egy zászlósfarkú gereza. Ritkán látható majomfaj itthon, nincs minden állatkertben.

 

Mit szóltok ezekhez a fogakhoz? Jobb jóban lenni vele, nemde? A gyűrűsfarkú maki tapasztalt celeb módjára állta a fotósok rohamát. Egy igazán komoly arc a vörös szőnyegen.


Zöld leguán - ami a fotón most nem is zöld - kényelmesen elnyúlt egy hosszú fatörzsön. Mindent szemmel tartott, mindezt rezzenéstelen testtel.



Félelmetes karmok ugye? Néhány állatról nehéz jó fotót készíteni, hiszen a látogatók biztonsága érdekében sűrű, nagyjából 1-2 centiméteres, négyzethálós drótketreceket alkalmaznak az üzemeltetők. Szerencsére egy jó teleobjektívvel és távolról fotózva valamelyest kiküszöbölhető ez a probléma. Azt hiszem egészen jól becsapható a szemünk. Példa erre a fenti két leguános fotó.
A következő képen egy gyapjasfejű tamarin vagy ismertebb nevén Liszt-majom látható. Mit gondoltok, miért nevezik így? A megoldásotokat a fotó utáni szövegrészben ellenőrizhetitek.


Villámgyorsak, nagyon nehéz lefotózni őket. Ha egy-egy pillanatra megállnak gyors beállítás és reakció szükséges a részünkről, melyet rendesen megnehezít az imént említett drótháló. Végül azért csak sikerült elfogadható képet készítenem róla. A megoldás pedig: nevét jellegzetes fehér hajkoronájáról kapta, amely emlékeztet Liszt Ferenc frizurájára. Ha erre gondoltál, akkor gratulálok!
A nagymacskák táján teljes nyugalom honolt. Az eurázsiai-hiúz álmosan hunyorgott...


... a bengál tigrispár egyike a faemelvényről figyelte a történéseket, miközben párja komótosan sétálgatott.



E poszt záróképe legyen egy délutáni sziesztakép a rhesus-majmok ketrecéből, ahol nagyban folyt a kurkászás. Fontos része a mindennapjaiknak, hiszen így szabadítják meg egymást a különböző élősködőktől. Hát nem fantasztikus az élővilág?


8 megjegyzés:

  1. some great shots of amazing creatures. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó a második kép, a kedvencem, sok mindenre enged asszociálni... :-D
    Olykor igen nehéz az állatokat fotózni. Hányszor próbálkoztam mókust fotózni a kertben...
    A vadasparkokat elfogadom, az állatkerteket ellenzem, a cirkuszokat (ahol állatokat idomítanak) különösen. Elszomorít az ottani állattartás. :-(

    VálaszTörlés
  3. I don't usually enjoy zoo shots but you have caught the character of these wonderful creatures.

    VálaszTörlés
  4. They are great animal shots. That first one a bit scary!

    VálaszTörlés
  5. Bevallom, számomra az utolsó előtti is érdekes, s a leguános is. Mire jó a teleobjektív!

    VálaszTörlés
  6. Good pictures. These centers allow us to see animals that we never see.
    Buenos details claws and whiskers tiger;))
    Good Sunday.
    a hug.

    VálaszTörlés
  7. Your closeups are especially wonderful!

    VálaszTörlés