2015. június 7., vasárnap

Két keréken Szentendrén

Azt hiszem említettem már korábban, hogy nagyon szeretek kerékpározni. Szerencsére ebből a szempontból is jó helyen lakunk. Öt perc alatt lent vagyok a Dunánál, ahol a rendelkezésre álló szabadidőmtől függően tudok irányt és távolságot választani. És ami a legfontosabb, mindezt kiépített kerékpárutakon illetve föld- vagy kis forgalmú műutakon.

  

Az egyik kedvenc célpontom Szentendre. Oda-vissza alig több mint 30 kilométer, amit gyorsan le lehet tekerni. Az út jó része a folyóparton illetve erdőben kanyarog, egyszóval nagyon kedvelem.

  
A Fő tér és a környező kis utcák különleges hangulattal bírnak. Általában sok a turista, de ez engem nem zavar. Kedvelem ezt a miliőt. Nyáron megtelnek a vendéglők teraszai. Emitt egy utcai grafikus invitál porté rajzolásra, amott egy plakát hívogat egy képzőművészeti kiállításra. Utcai árusok kínálják a portékájukat, a szentendrei souvenir-t. A kreatívabbak afféle utcai installációval hívják fel magukra a figyelmet.

  
Egy-két kis sikátor és máris magam mögött hagyom az utcai forgatagot. A Templom-dombra felérve egy kiránduló osztály már éppen indulóban van. Egy perc múlva már csak egy házaspár és én maradok az egész téren.



A Beográda Szerb Ortodox Püspöki székesegyház égbe törő tornya még mindig hívogat. Egyszer szeretném majd a belterét is megnézni.


A séta végén irány a Duna-part. Az úton nem hagyhatom ki az egyik kedvenc kapualjam megtekintését. A környező bokrok zöldbe borultak, a kapu előtti már virágzani kezdett. Nektek is tetszik?


A parton ülve most egy kis lekváros croissant kerül elő a hátizsákból. A nagy melegben most nem erőltettem a banánt. Élvezem az ízeket és a panorámát.

   
A hátam mögött a Nap nyugovóra tér, gyorsan megnyúlnak az árnyékok. Ideje nyeregbe pattanni és tekerés haza...

11 megjegyzés:

  1. love the last shot with your relaxed view. :)

    sweet village and lovely church! what a nice place to be able to bicycle!

    VálaszTörlés
  2. A beautiful town. There look so many things to photograph. I hope you get back and show the inside of the church.

    VálaszTörlés
  3. Szentendrére mi szívesen megyünk, különleges hangulata van számomra is a helynek. A 4. és a 7. kép pont ezt surgározza. :-)

    VálaszTörlés
  4. I can see why it is a favorite ride. beautiful. We went on a river cruise on the Danube a few years ago. Janey

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Really? I hope you enjoyed that trip. Sure it was beautiful. Thanks for your kind words!

      Törlés
  5. Wonderful places. Loved the umbrellas. :)

    VálaszTörlés
  6. Very picturesque area. What a great place to ride your bike. I too love the umbrellas!

    VálaszTörlés
  7. Kellemes kirándulóhelyről szép fotókat hoztál. Én is gyakran járok arra.

    VálaszTörlés
  8. Hihetetlenül szép fotók. Nagyon jól megfogtad Szentendre bűbáját.Kedvenceim az esernyős, meg az utolsó előtti!
    Egy nagyon kedves emlékem fűződik Szentendréhez. Idegenvezetőként dolgoztam és egy svéd csoportot vittem Szentendrére. Kora ősz volt, még rövidujjú idő, de a partmenti fűzfák már elkezdtek sárgulni. Ezen a kiránduláson a csoport mindig kapott pár órát kötetlen csavargásra. Mivel abban az évben már sokszor megfordultam Szentendrén, ezúttal csak leültem a folyópartra, arra az alacsony kőfalra az éttermekkel szemben, és csak néztem a lassan hömpölygő, halványszürke vizet, a sápadt napfény által simogatott fákat... utószezon volt, csendes volt minden. Semmi különös nem történt, de máig emlékszem, mennyire jól éreztem magam ott és akkor!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök ha tetszett. Nagyon is ismerős az érzés amit leírtál. A "kevés" néha többet és emlékezeteset nyújt. Én sokszor tudatosan próbálok hasonló "relax" lehetőségeket keresni a természetben.

      Törlés
  9. Rég jártam itt, pedig kedvenc városom. Az utolsó előtti fotó és a tetők, nekem ők adják a várost.

    VálaszTörlés