2015. június 26., péntek

Tihanyi Bencés Apátság

Egy tihanyi kirándulás nem lehet teljes a település jelképe, a Tihanyi Bencés Apátság megtekintése nélkül.



Mi is betértünk a templomba. A középkori vastag falak kirekesztették a nyári hőséget és az utcai forgatag zaját. A kéttornyú templom 1719-1754 között épült, barokk stílusban. A beltérben mindenhol igen mozgalmas és dús faragású barokk díszítéseket figyelhetünk meg.



A fafaragások Stulhof Sebestyén nevéhez kötődnek, aki 25 évig dolgozott az alkotásokon. Az elképesztő mennyiségű munkához, hihetetlenül nagy kitartás kellett.


A faragások mellett meg kell említenem a gyönyörű fali és mennyezeti freskókat is. Nagyon jó állapotban vannak, igazi ékei a templomnak. Olyan művészek alkotásai ezek mint Székely Bertalan és Lotz Károly, hogy csak az ismertebbeket említsem.


A templom bejárását a főoltár két oldalánál levezető lépcsőn folytattuk. E fokok vezetnek le az altemplomba. Egyszerű anyagszerűség és vonalak, visszacsöppentünk a középkorba. És valóban! A csendes félhomályban, középen egy gyengén megvilágított síremlék látható.


Tanulmányainkból tudjuk, hogy István király halála és László trónra lépése között eltelt majd négy évtizedben trónviszályok, meglehetősen zavaros idők jellemezték az országot. E rövid időszak alatt hét királya volt az országnak és csak egy halt meg természetes halállal. E királyok közül az egyik legjelentősebb szerintem I. András volt, aki 1061-ben testvérharc áldozata lett. András itt, az általa alapított tihanyi kolostor altemplomában lelt örök nyughelyet.

  
Érdekességképpen még megemlíteném, hogy az Ő sírja az egyetlen, eredeti helyén lévő és ma is látható Árpád-házi királysírunk. Hitelességét bizonyítja a fedőkövön látható csavart szárú kereszt, mint királyi méltóságjelvény. A síremlékkel szemben - még gyengébb megvilágításban - egy üveglap mögött látható a Tihanyi Bencés Apátság alapító okiratának másolata.


I. András Tihanyban bencés szerzeteseket telepített le, templomot és kolostort építtetett nekik. Az alapítás tényét és a javak átadását hivatott igazolni az oklevél. Az első magyar írott mondattöredékeket is tartalmazó irat eredeti példányát a Pannonhalmi Bencés Főapátságban őrzik.


Szeretem az egyszerű textúrák, vonalak, a fények és árnyékok játékát. Útban a kolostorépület múzeumába ilyen összjátékot is volt alkalmam fotózni.


Az altemplomból egy külön lépcső vezet a múzeum termeibe. Aztán a folyosó végén újabb lépcsőfokok. A lenti teremből gregorián ének dallamai hallatszottak fel.


A lenti kiállítóteremben kiállított anyag bemutatta a régi szerzetesi rend életét, a használati tárgyakat, a miseruhákat.





A következő posztban még megejtünk egy könnyű kis tihanyi délutáni sétát és kitekintünk a Balatonra is. Aztán indulunk tovább...

5 megjegyzés:

  1. This is a spectacular building. You have photographed it beautifully.

    VálaszTörlés
  2. some of the displays are a little eerie, but the cathedral is amazing!

    VálaszTörlés
  3. Such exquisite details. I only read about this place in books or in the movies. But I fell as if I'm there because you captured the details perfectly even under low light. I wish to go there someday :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes sorozat, azt a boltíves minimál fotót pedig odatetted :)

    VálaszTörlés