2015. június 18., csütörtök

Tihanyi Levendula Fesztivál

Akkor most jöjjön az eredetileg tervezett programajánló erre a hétvégére. Szeretitek a levendulát? Ha igen akkor most szombat-vasárnap irány Tihany! Itt található ugyanis az ország egyik legjelentősebb levendulaültetvénye.



Minden évben, a virágzás idején kerül megrendezésre a Tihanyi Levendula Fesztivál, rengeteg érdekes programmal, vásárral és persze levendula szedési lehetőséggel. Kisebb programokkal már a hét elején megkezdődött a rendezvény, de a lényeg még csak most jön a hétvégén.


A részletes programleírás a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalán található. Kedvcsinálás gyanánt most a korábbi fotóimból válogattam, melyek a fesztivál idején készültek a tihanyi levendulamezőn.



Pár napja kedves blogtársam, Kavics az egyik hozzászólásában kérdezte, hogy szoktam-e fotópályázatokon indulni. Nagyon-nagyon ritkán. Elsősorban a magam örömére és kikapcsolódás gyanánt fotózok és túrázgatok. 2013-ban meghirdetésre került a "Virágba borultak a tihanyi levendulák" fotópályázat. Azon kevés pályázatok egyike, melyen elindultam. Akkor az alábbi fotót küldtem be, mely végül III. helyezést ért el.


"I LOVE levendula".

A "szív alakú" kis tisztást látva a cím rögtön, a fotó elkészültekor adta magát. Az elmúlt évek során egyre nagyobb szerepet kapott a kis családunk mindennapjainkban ez a fantasztikus lila virág.


Levendulaolaj párologtatókba és influenzás időszakban. Szintén olaj használata kisebb sebek fertőtlenítésére. Levendulaszappan a tisztálkodáshoz. Levendulavirág ételízesítéshez, süteménybe, lekvárba. A feleségem által hímzett kis zsákocskákban szárított levendula illata frissíti a lakást. Levendulabokor a virágládába és máris kevesebb bogár és szúnyog veszi célba a balkonajtót. Remélem sikerült kedvet csinálnom egy remek hétvégi programhoz!

15 megjegyzés:

  1. really, really beautiful! perfectly offset by the red poppies, too.

    VálaszTörlés
  2. Grand shots but I don't like the smell.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű ez a levendulás összeállítás, én is nagyon szeretem. A díjas kép is kitűnő, de nekem az első pipacsos és a csigás(!) a kedvenc. :-)
    Érdemes lenne gyakrabban pályázatokon részt venned attól, hogy a magad örömére teszed amit (ismerős az érzés) talán épp ezért olyan egyedi, nem, egész biztos, hogy ezért!

    VálaszTörlés
  4. Tihany egy csoda. Sokat túrázunk, futunk, horgászunk, bóklászunk, csavargunk a félszigeten, ha otthon vagyunk. Természeti kincsekben annyira gazdag és változatos, hogy egyszerűen nem lehet betelni vele. A levendula szüretet pedig fantasztikus ötletnek tartom - sajnos még nem volt szerencsém hozzá :( De ami késik, egyszer eljön :)
    Gratulálok a sikeredhez és a többi fényképhez is, szuper jók! I love Tihany ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Arrafelé laktok? Akkor Ti most az egyik gyöngyszemből egy másikba költöztök majd (ha elkészült az őrségi házikó)?

      Törlés
    2. Alsóörsön élünk (már, ha én is otthon vagyok és nem éppen Trolliában). Igen, pontosan úgy, ahogyan írod, egyik gyöngyszemből a másikba, de egy biztos, Alsóörstől és a környéktől nem akarunk elszakadni, úgyhogy valószínűleg kétlakiak leszünk :)

      Törlés
    3. Köszönöm a választ. Teljesen megértem a döntéseteket! Irigylésre méltó helyzet lesz eldönteni, hol is legyek most éppen... :D

      Törlés
  5. Tihany az egyik kedvenc helyem az országban. Olyan földöntúli nyugalom honol ott, a sok turista ellenére! Szelíd táj, lágy napsütés, virágtenger, cukrászda teraszán ücsörgés... imádom. Tavaly ősszel, Budapestről Plitvicére tartva direkt tettünk egy kerülőt, a déli helyett az északi parton mentünk, hogy útbaejthessük Tihanyt. Gyönyörű volt, párom még mpst is emlegeti. Mindig vásárolok levendulás termékeket is. Anyukám is termeszt a kertben és ő is készít kis zacskókat a ruhák közé. Amikor bizsut veszek és kis selyemtasakot adnak hozzá, mindig odaadom neki és illatos szárított levendulával tele kapom vissza. :)
    Gyönyörűek a fotók, sikerült visszaadni a levendulamezők gazdagságát. A helyezéshez külln gratula!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bevezető soraidban tökéletesen összefoglaltad a tihanyi "feeling" lényegét. Mi is imádjuk :)
      De aranyos az anyukád! De hisz' ők már csak ilyenek és ez így van jól!! :)
      Köszönöm a szokásos részletes hozzászólást és a gratulációt!

      Törlés
  6. Beautiful color. I like the pictures and I love the smell.
    a hug.

    VálaszTörlés
  7. Love the pop of contrasting color from the poppies. I so like the sell of lavendar.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Mikós ! Szép ez a levendula összeállítás, kedvet is kaptam, hogy idén is elmenjünk Tihanyba. Gratulálok a fotókhoz!

    üdvözlettel:

    Albert István

    VálaszTörlés