2015. július 7., kedd

Ikonok és lobogók

Lépjünk hát be az edelényi görögkatolikus templomba. A modern vonalvezetés és beltér kialakítás itt is rögtön szembetűnő a régen épült templomokhoz képest.Az oltár, a királyi ajtó és az ikonosztázion mellett körben további festmények, táblaképek és lobogók díszítik a templomot.Az oltárkeresztet és a két szélső nagy ikont Bélavári Aliz festette még anno, a régi kápolnába. Onnan kerültek át ide a templom elkészültekor. A templom táblaképeit Nemcsics Antal festő, környezettervező és színdinamika-kutató készítette. 2004-ben négy új képpel gazdagodott az ikonosztázion, melyek készítője Dr. Janka Ferenc, teológiai tanár.


Örömmel láttam, hogy a templomot még most is díszes lobogók díszítik. Sajnos az utóbbi időkben sok templomból eltűntek, pedig régen elengedhetetlen kellékei voltak az ünnepeknek, körmeneteknek vagy éppen egy temetésnek.


A templomhajóban középen és körben kemény fapadok várják a betérő hívőket, látogatókat.


18 megjegyzés:

 1. Letisztult, precíz képek, ahogy már Tőled megszoktam. :-)

  VálaszTörlés
 2. Az egyházi műalkotásokat szépen, hitelesen mutatod be.

  VálaszTörlés
 3. Wonderful photographs of a beautiful church.

  VálaszTörlés
 4. Gondolom hogy sokunk részére ismeretlen a templom.Örülök, hogy bemutattad!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen és én is köszönöm a Tieidet! Sok templomunk belterét a gömbpanorámáid segítségével láthattam. A múlt hónapban sikerült a sajószentpéteri és a szuhakállói görög katolikus templomokban is pár percet fotóznom. Jönnek azok a képek is hamarosan.

   Törlés
 5. Már vártam ezt a bejegyzést. Meg kell vallanom, a régi, cifrább templomokat jobban kedvelem. Lehet hülyén hangzik, de az új templomoknak sokszor túl intim hangulata van, nem hozza a számomra szükséges áhítatkeltő érzést. Az a gerendás kupola viszont nagyon tetszik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) A görögkeleti templomok nem a cifraságról híresek - még a régiek sem. Az újonnan épülők pedig valóban még modernebb vonalvezetésűek és sokszor "puritánabbak" (részben anyagi megfontolásból). A fő ékeik a központi ikonosztázion illetve az ikonok. Én azokért vagyok oda, de nagyon! Már ebben a blogban is írtam egy régi görög templomról. Ha a címkefelhőben rákattintasz Irotára ott találsz egy posztot a templomról is. Az már "cifrább", de meg sem közelíti a barokkos templomokat.

   Törlés
 6. Preciosa iglesia, y muy interesante ya que en este país no se estila.
  Excelente tu reportaje.
  Saludos.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thanks for your kind words. I'm glad if you liked it.
   Yes, you're right. We can see such church in Eastern Europe only.
   Saludos

   Törlés
 7. Excellent photography....The church has a beautiful interior.

  VálaszTörlés
 8. Bom dia, preciosa arte ortodoxa, as mesmas são valiosas pela historia que representam, as fotos são belíssimas.
  AG

  VálaszTörlés