2012. szeptember 5., szerda

Ikonok és lobogók

Lépjünk hát be az edelényi görögkatolikus templomba. A modern vonalvezetés és beltér kialakítás itt is rögtön szembetűnő a régen épült templomokhoz képest.



Az oltár, a királyi ajtó és az ikonosztázion mellett körben további festmények, táblaképek és lobogók díszítik a templomot.



Az oltárkeresztet és a két szélső nagy ikont Bélavári Aliz festette még anno, a régi kápolnába. Onnan kerültek át ide a templom elkészültekor. Itt egy kicsit ismét kutatni kezdtem. Végül az unokatestvérem archívumából kaptam két - eddig még általam sem látott - fotót. Ezúton is köszönöm a segítségét! Az első fotó 1967-ben készült a régi kápolna oltáráról.
 

A második kép pedig 1978-ban, a már felújított kápolnában. E fotón már látható az imént említett két ikon és az oltárkereszt.
 

A rövid időutazás után térjünk vissza a jelenbe. A templom táblaképeit Nemcsics Antal festő, környezettervező és színdinamika-kutató készítette. 2004-ben négy új képpel gazdagodott az ikonosztázion, melyek készítője Dr. Janka Ferenc, teológiai tanár.






Örömmel láttam, hogy a templomot még most is díszes lobogók díszítik. Sajnos az utóbbi időkben sok templomból eltűntek, pedig régen elengedhetetlen kellékei voltak az ünnepeknek, körmeneteknek vagy éppen egy temetésnek.






A templomhajóban középen és körben kemény fapadok várják a betérő hívőket, látogatókat.


9 megjegyzés:

  1. Letisztult, precíz képek, ahogy már Tőled megszoktam. :-)

    VálaszTörlés
  2. Az egyházi műalkotásokat szépen, hitelesen mutatod be.

    VálaszTörlés
  3. Wonderful photographs of a beautiful church.

    VálaszTörlés
  4. Gondolom hogy sokunk részére ismeretlen a templom.Örülök, hogy bemutattad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen és én is köszönöm a Tieidet! Sok templomunk belterét a gömbpanorámáid segítségével láthattam. A múlt hónapban sikerült a sajószentpéteri és a szuhakállói görög katolikus templomokban is pár percet fotóznom. Jönnek azok a képek is hamarosan.

      Törlés
  5. Már vártam ezt a bejegyzést. Meg kell vallanom, a régi, cifrább templomokat jobban kedvelem. Lehet hülyén hangzik, de az új templomoknak sokszor túl intim hangulata van, nem hozza a számomra szükséges áhítatkeltő érzést. Az a gerendás kupola viszont nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) A görögkeleti templomok nem a cifraságról híresek - még a régiek sem. Az újonnan épülők pedig valóban még modernebb vonalvezetésűek és sokszor "puritánabbak" (részben anyagi megfontolásból). A fő ékeik a központi ikonosztázion illetve az ikonok. Én azokért vagyok oda, de nagyon! Már ebben a blogban is írtam egy régi görög templomról. Ha a címkefelhőben rákattintasz Irotára ott találsz egy posztot a templomról is. Az már "cifrább", de meg sem közelíti a barokkos templomokat.

      Törlés
  6. Excellent photography....The church has a beautiful interior.

    VálaszTörlés