2015. augusztus 17., hétfő

300 éve történt

Márciusban már írtam egy bejegyzést a máriapócsi kegyképről. Az ikon könnyezésének 300. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Ez alkalomból tavasszal országjáró körútra indult a kép, mely egyik állomásaként nemzeti ünnepünk napján Budapesten is látható volt, a Szent István Bazilikában. A kegykép könnyezésének évfordulóját az elmúlt hétvégén, a Nagyboldogasszony-napi búcsún ünnepeltük. Szombat kora reggel indult el a kis társaságunk és három óra múlva már Máriapócs határában voltunk. Ugyan még több mint másfél óránk volt a kezdésig, de máris rengetegen voltak. Autók, buszok mindenhol, rengeteg ember érkezett. És még mindig tombolt a kánikula. Számítottam rá, hogy a tömegben nem tudok majd rendesen fotózni, így a hátizsákomba ezúttal csak egy sok-sok éves kis kompakt gép került. Saját célra készítettem csak néhány emlékfotót. Nos, az alkalom kapcsán szeretném ha megismernétek a kegytemplom és a könnyező ikon történetét. A több részes bemutatáshoz korábban készült fotókat fogok majd felhasználni, két kivételtől eltekintve. Remélem, hogy világnézettől függetlenül elnyeri majd a tetszéseteket.



Máriapócs és a kegytemplom a legnagyobb európai zarándokhelyek egyike, ahová az év minden szakában zarándokok ezrei érkeznek. Itthonról és külföldről egyaránt. A nyírségi település nevéről (Polch vagy Powch), 1280-ban tesznek először említést a korabeli feljegyzésekben. Nem sok információ maradt fenn a korai időszakról, de a későbbi történések egycsapásra híressé tették.


A fenti képen látható díszes barokk templom elődje egy egyszerű kis ruszin stílusú fatemplom volt. A csoda története még abban a kis templomban kezdődött, melynek hírére aztán zarándok sokasága indult Máriapócsra. Egyre többen és többen érkeztek, így idővel szükségessé vált egy nagyobb templom felépítése. Valószínűleg az építési munkálatok során semmisülhetett meg az előző kis templom. I. Lipót császár 1701-ben adott engedélyt az adományok gyűjtésére. Teltek az évek, elkezdődtek a munkálatok, nőttek a falak. 1756-ban elkészült a templom és 1856-ban a két torony is.


Az érkező zarándokokkal emberileg és lelkileg is törődni kellett. Először ferenceseket szerettek volna idetelepíteni, de végül a baziliták telepedtek le Pócson.


A templomkertben körbejárhatjuk az épületet. A hátsórészen egy szabadtéri oltár került kialakításra. Nyári hónapokban a kertben és a hatalmas téren kényelmesen elfér az embertömeg.



Előzőleg említést tettem két frissen készült fotóról. A jobb oldali kijárat mellett került kiállításra a 300. évforduló alkalmából készült új harang.

   
Sokan fotózták, így nem volt könnyű elfogadható képet készíteni róla. Az oldalán az alábbi feliratot olvashattuk: "Ágyúból visszaöntött békesség harangja a jóakaratú testvéreink adományából. A kegyhely születésének 300. évfordulójára. Máriapócs Anno Domini 2015." A túloldalát egy görög kereszt díszítette. A harangot vasárnap szentelték fel, majd emelték be a toronyba.


Visszakanyarodva a templom történetéhez, 1948-ban XII. Pius pápa "Basilica Minor" címet adományozott a kegytemplomnak. 1991. augusztus 18-án látogatta meg a bazilikát II. János Pál pápa, aki a kegykép előtt magyar nyelven végzett liturgiát. Az eseményre akkor több mint 300000 ember érkezett a Kárpát-medence minden részéből. A látogatás emlékére a bazilika új bronzkaput kapott. A következő részben mi is e kapun foguk belépni a templom belterébe.

16 megjegyzés:

  1. Enhorabuena. Excelente y didáctica entrada, ilustrada con preciosas fotografías. Me ha sorprendido gratamente los remates de las torres, ya que es un tipo de arquitectura a la que no estoy acostumbrado a ver, así como la campana que también me ha gustado mucho.
    Un cordial saludo.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gracias por su comentario y me alegro de que ganaron esta maravillosa iglesia de su elección. La siguiente entrada le mostrará el interior también.
      Atentamente

      Törlés
  2. Enhorabuena. Excelente y didáctica entrada, ilustrada con preciosas fotografías. Me ha sorprendido gratamente los remates de las torres, ya que es un tipo de arquitectura a la que no estoy acostumbrado a ver, así como la campana que también me ha gustado mucho.
    Un cordial saludo.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gracias por su comentario y me alegro de que ganaron esta maravillosa iglesia de su elección. La siguiente entrada le mostrará el interior también.
      Atentamente

      Törlés
  3. This is a beautiful church but the bell is a work of art.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks Adrian. That was an unbelievable moment for me to see this new bell.
      You can hear its sound on following link if you want:
      https://www.youtube.com/watch?v=WUZp45xks7Q

      Törlés
  4. Letisztult képek, nagyon szép. Az első kettőt emelném ki. Az első a kedvencem, van benne valami különleges, valami drámai. A második maga a "megszámolt" harmónia, nyugalom. Ugyanaz és mégis más. Szeretem a sokszínű láttatást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a kedves szavakat, különösen a második fotómról írtak. Nagyon "finom" gondolat és megfogalmazás! Igazán köszönöm!

      Törlés
  5. Az első kép valóban nagyon hatásos. Köszönöm az ismereteket is és várom a folytatást.

    VálaszTörlés
  6. an interesting and beautiful site. Your photos were excellent.

    VálaszTörlés
  7. Fantastic frames, Kovács and magnificent details. I love the bells;)
    A hug

    VálaszTörlés