2015. augusztus 9., vasárnap

Karibi üdvözlet Rudabányáról

Egy rövid nyári pihenő után újra itt vagyok. Tudom, furcsa címet választottam a következő posztnak, de a fotók mindjárt magyarázatot adnak rá. A múlt században még nagyon sok helyen folyt bányászat az országban. A rendszerváltás után viszont egymás után zártak be a fejtések, olykor szemmel látható, mély sebeket hagyva a földfelszínen. A külszíni fejtések, a beszakadt vagy mesterségesen beomlasztott aknák helyén idővel úgynevezett bányatavak alakultak ki. Ezeken az elhagyatott helyeken - az idő előrehaladtával - a természet lassan begyógyítja a sebeket. Most az egyik ilyen bányatavunknál teszünk látogatást Rudabányán, amely véleményem szerint biztosan dobogós helyezést érne el a szépségével.Az első fotó talán már meg is magyarázza a különleges címválasztást. Nyári napsütésben hihetetlenül szép látványt nyújt a kék és a zöld ezernyi árnyalata a vízfelszínen. No, de kezdjük az elején a történetet. A tó egy volt külszíni vasércbánya helyén, az Andrássy II. és a Vilmos bányarészek találkozásánál alakult ki.


Ma látható állapotában nagyjából 300 méter hosszú, átlagos szélessége 80 méter. A legnagyobb mélysége pedig - most tessék kapaszkodni - eléri a 60 métert! Ezzel a mélységgel kiérdemelte hazánk legmélyebb állóvizének járó címet is.


Ahhoz, hogy ezt a gyönyörű tavat személyesen is láthassuk, tudnunk kell néhány fontos dolgot. A tó és a hozzávezető földút magántulajdonban van. Ezért a megközelítése csak a tulajdonos engedélyével lehetséges! Szerencsére ez könnyedén beszerezhető a rudabányai múzeumban, mivel az intézmény kapott egy állandó megbízást a belépési engedélyek kiadására. Tehát az első utunk mindenféleképpen idevezessen! Mivel egy kis településről van szó, érdemes előre leegyeztetni az időpontot. Én a 48-353-151-es telefonszámon "jelentkeztem be" és így az érkezésünk után egy perc alatt kezemben volt a szükséges papíros. Vegyük komolyan mert a rendőrség ellenőrizheti és ellenőrzi is a meglétét. Ottjártunkkor is volt egy ellenőrzés, hiszen egy gyönyörű, de legalább olyan veszélyes tóról van szó. A rudabányai körforgalomból Szuhogy felé indulunk. A táj gyönyörű, könnyű elmellőzni a tóhoz vezető kis földutat és sajnos tábla sem jelzi az irányt. Mielőtt a kanyargós út ereszkedni kezd a völgybe, előtte lesz balra az elágazás. Ha sikeresen letértünk akkor ilyen minőségű földúton haladunk tovább.
 

Hamarosan elérjük a képen látható volt generátorházat. Azt javaslom, hogy itt parkoljatok le. Innen már csak egy pár száz méteres séta van hátra a tóig, viszont olykor térdig érő vízmosásokkal, amit biztosan nem kedvelne a kocsink alváza. Aztán meg is érkezünk a tóhoz, egyszerűen gyönyörű!
Körben meredek sziklafalak és omlások. A növényzet lassan mindenhol megtelepszik. A kristálytiszta és nagyon hideg víz szegény tápanyagban, de állítólag apró halak megélnek a tóban (mi nem láttunk egyet sem).
Mi egy jó részét bejártuk a tónak, de nem tudom, hogy teljesen körbejárható-e. Olykor a murvás, homokos, könnyen omló "ösvény" szó szerint a meredély szélén kanyarog, nagyon óvatosan és megfontoltan lépkedjünk!

  

A következő posztban még néhány fotó erejéig maradunk a tónál, tartsatok velem akkor is.

22 megjegyzés:

 1. A cím jogos, egyik másik kép készülhetett volna akár arrafelé is. Gyönyörű színek! Különösen a 7. és a 11. tetszik! :-)

  VálaszTörlés
 2. A few surprising beauties among the mining scars. My Florida is scarred like this, and it breaks my heart.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Yes exactly. It's beautiful and terrible at the same time.

   Törlés
 3. Azért a "hozott anyagban" is jól megtaláltad a különlegest! Tetszik. Micsoda tartalékok vannak itthon is.

  VálaszTörlés
 4. I enjoy seeing nature reclaiming what is hers. It is beautiful.

  VálaszTörlés
 5. I like nature returns to the places we left.
  Beautiful photos !!
  Here it will take many years to return to be fine. A fire razed 9,000 hectares :((
  A hug.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. What a sad comment. I hope everything will green there very soon.
   Thanks Laura.

   Törlés
 6. Annyi posztoddal lelkesítettél már kirándulásra, azután mégis kihagytam őket, de ezt a különlegességet tényleg meg fogom nézni! Köszönöm a hasznos információkat is. Gyönyörű képek, csak gratulálni tudok hozzájuk.
  A 11.-nél viszont valami nincs rendben, mintha el lenne fordítva, vagy nem jól gondolom?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Endre. Az említett fotó rendben van, direkt készült így :) Talán már észrevetted a korábbi posztokban is, hogy előszeretettel használok nem szokványos expozíciós nézeteket - témától függetlenül. Tudom, hogy a látvány megosztja az olvasóimat, de nekem tetszik, különlegesebbé teszi a fotókat. Visszatérve az említett fotóhoz, itt egyszerűen csak az emelkedő ösvény széléhez igazítottam a keresőt és máris felfordult a világ :)

   Törlés
  2. Szíved joga a képeidet szokatlanul komponálni. Egy 45 fokban dőlő torony érdekes és meghökkentő, de valahogy víz esetében rögtön az a gondolat ötlik fel bennem, hogy KIFOLYIK! :)
   Bocs!
   Egyébként mikor jártál ott, mert most éppen nem látogatható a bányató?

   Törlés
  3. Semmi gond Endre és mint látod stabilan fogják a pixelek a folyadékot :)
   Nem akartam bonyolítani a dolgot, de ha már rákérdeztél akkor leírom amit én tudok. Először is pontosítanék a tó látogatható, de jelenleg autóval nem közelíthető meg csak gyalogosan. Azaz ha valaki éppen most akarja megnézni akkor hosszabb sétára kell készülnie. Ez csak egy ideiglenes állapot és várhatóan október végéig tart. Az ok pedig: a közelben található a Rudapithecus lelőhely, ahol most látványtár épül mivel megnyertek rá egy EU-s pályázatot (látogatóközpont, kilátó és tanösvény). Az építkezés miatt nagy most a tehergépjármű mozgás az úton. A forgalom és az akadályoztatás elkerülése végett tilos most autóval behajtani illetve szünetel az engedélykiadás.

   Törlés
  4. Érdekes, hogy mások mit gondolnak ugyanarról a képről, mint én. Nekem pont az tetszik benne, hogy "szokatlan", számomra pont ez a varázs, ami valami miatt más, mint a "szokásos, elfogadott". Elgondolkodtat, hogy készült, mi inspirálta a készítőjét és a nézőt.
   ("stabilan fogják a pixelek a folyadékot" :-D)

   Törlés
  5. Nincs ezzel semmi gond, sőt pont így van jól! Milyen unalmas is lenne a világ ha mindenki, mindent hasonlóan látna és véleményezne. A különböző látásmódokból és hozzászólásokból még újabb ötletet is meríthet az ember :)

   Törlés
  6. Persze, nem is kritikának szántam, csak a gondolataimat fejtettem ki és hiszem, hogy mindannyian inspirálunk. :-)

   Törlés
  7. Nem is vettem és nagyon köszönöm a hozzászólást. Bizony ezekből is meríthet új ötletet és inspirációt az ember :)

   Törlés