2015. szeptember 19., szombat

A Hopp Ferenc Természetismereti Táborban

A tavak mellett 1991 óta minden augusztusban megrendezésre kerül a Hopp Ferenc Természetismereti Tábor, mely az ifjúság természeti- és környezeti tudatosságának növelését tűzte ki célul a tavak élővilágának megismerésén túl.



Ugyan az augusztus már elmúlt, de a táborban most is nagy volt a nyüzsgés. A tábor üzemeltetői nagy munkában voltak. Egy új épületet tetőztek és mellette természetesen folyt a madármegfigyelés is. Egy rövid időre a mi csapatunk is megállt a táborban és részesei lehettünk egy háló ellenőrzésnek is. Soha nem láttam még ilyen hosszan felállított befogóhálót.


Végighúzódott a nádason, majd a bodzáson egészen ki a rétig. A tábor kilátójából jól látható a terület változatossága.


Ki is volt Hopp Ferenc? Bizonyára többen a híres Kelet-Ázsia kutatóra gondolnak, de a tábor névadóját csupán fűzi hozzá. Hopp Ferenc dorogi ornitológus, a Magyar Madártani Egyesület alapító tagja volt. Szerette a természetet, 12 éves korától foglalkozott madártannal. Figyelemreméltó rajzkészségét tudományos munkája során kitűnően kamatoztatta. A National Geographic Society rendes tagja, a National Wildlife Federation tiszteletbeli tag, az Endangered Wildlife Trust pártoló tagja 1988-ban hunyt el.


Az előző bejegyzésben már említettem, hogy egy nagyon fajgazdag területen jártunk. A befogott és meggyűrűzött madarak számát egy kihelyezett táblán is megnézhettük.


A háló ellenőrzésben mi is segédkezhettünk és mi vihettük vissza a táborba a befogott madarakat, gyűrűzés céljából. A lenti fotók között látható nádirigót például én kaptam meg. A madárgyűrűzés céljáról korában itt írtam és néhány további érdekes adatot pedig itt említettem meg. A gyűrűzésről már mutattam fotókat most íme néhány kép a többi vizsgálatról. A madarak csak 2-3 percig vannak a gyűrűző kezében. Ezalatt kerül fel a gyűrű a lábra és nyilvántartásba veszik a madár adatait. A gyűrű adatai mellett a faját, nemét, korát. Megvizsgálják a tollazatát, a szárnyakat valamint a testi kondícióját.





A teljes regisztráció után már csak az elengedés pillanata volt hátra...


13 megjegyzés:

  1. tracking and ringing birds is a nice effort. the black cap is beautiful!

    VálaszTörlés
  2. I have mixed feelings about ringing but it must be a wonderful experience.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. That's beautiful! When you keep this very small body in your hand (till 1-2 minutes) and you can hear its small heart :)

      Törlés
  3. Fantasztikus, mennyi faj él egy helyen. Milyen gyakorisággal vizsgálják be ugyanazon területet?
    Az utolsó előtt kép igen kedves! Melyik madár látható a fotón?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a táborban ebben az időszakban folyamatosan ott vannak és bizonyos időközönként ellenőrzik a hálókat. A táblás képen láthatóak a dátumok, eszerint 2015.07.25-én kezdték most a gyűrűzést. Barátposzáta látható a fotón.

      Törlés
    2. Köszönöm. Eszerint minden második hónapban gyűrűznek/vizsgálnak?

      Törlés
    3. Nem, nem :) Július 25-én kezdték és azóta folyamatosan mindennap ott vannak/voltak.

      Törlés
  4. unas imágebes bellisimas!!Tienes que amarlas para que ellas sientan lo mismo ya que no tod@s se posan en las manos del ser humano!!

    Gracias por compartir
    Con cariño Victoria

    VálaszTörlés