2015. szeptember 28., hétfő

Állítsátok meg Terézanyut!

... avagy kirándulás a Töttöskáli templomromhoz.


Azt hiszem a bejegyzés címe egy kis magyarázatra szorul, így rögtön kezdem is ezzel. Bergendy Péter filmalkotása Kéki Katáról szól, aki egy csinos, vonzó nő, bárhol megjelenik mozdulnak rá a férfiak. Minden készen áll egy sikeres élethez, amely azonban egyre késik. Kata ugyanis egyáltalán nem boldog mindattól, amit a szeszélyes sors az ölébe csöppentett. Se igazi munkája, se igazi szerelme. Pedig állandóan keresi mind a kettőt. Ebben a filmben láttam meg először ezt a romot és a sárga présházat. Nagyjából a film közepén illetve a végén tűnik fel egy nagyon lágy és kellemes zenei aláfestéssel. A körítést pedig adja hozzá a Káli-medence szépsége. Akkor még nem tudtam, hogy hol lehet pontosan a rom, de nagyon megragadt az emlékezetemben ez a filmrészlet. Aztán teltek-múltak az évek, míg el nem jött ennek a kirándulásnak az ideje. Elkezdtük feltérképezni a környék látnivalóit, amikor is egy ismerős rom képe köszönt vissza a monitoron. Most már megtudtam a nevét is. A Töttöskáli templomrom, mely Szentbékkállától nem messze, a Fekete-hegy lankás oldalán található. Immáron nem volt kérdéses, hogy élőben is látnom kell!


Az utunk ismét hosszan kígyózó szőlősorok mellett vezetett, mígnem elértük a célpontunkat. Sajnos a rom és területe eléggé elhanyagolt képet mutatott. A falak rossz állapotban vannak, erre egy "Omlásveszély" tábla is figyelmeztet. Nagy kár érte!


Még ebben a lepusztult, omladozó, állapotban és gyomos környezettel is van benne valami magával ragadó. A kőfalmaradványok a mögötte álló régi sárga présházzal és az alattunk elterülő Káli-medence fenséges panorámájával.

  
Töttöskál falu nevét 1296-ban említik először a korabeli feljegyzések, melyet királyi udvarnokok lakták. A török 1531-ben elpusztította a falut és a templomot is, de később újjáépítették. 1876-ban viszont már romként írnak róla.


A templom szentélye egyenes záródású, résablakai közül már csak a szentély déli oldalán maradt meg egy.



22 megjegyzés:

  1. Nagyszerű részletmegfigyelő vagy! Igazi fotós, látsz egy képet egy filmben, elraktározódik és alkalom adtán előhívod (mint korábban a fotókat:-))
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Did you get a sense of history running through you? I stand and wonder at the folks that tread in my footsteps hundreds of years ago, and wonder about their lives.

    Love your photos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sure!!! That's fantastic and interesting feeling to visit and see such ruins.
      Thanks so much

      Törlés
  3. Boa tarde, a foto é magica, na qualidade, cor e nitidez, o enquadramento conseguido é perfeito.
    AG

    VálaszTörlés
  4. great ruins. i love that old door!

    VálaszTörlés
  5. Atyaég ahogy ezeket a fotókat megkoreografáltad, hát az nem semmi, köszönet érte!)

    VálaszTörlés
  6. These stones remind all a great story. Very good two in the door.
    A hug

    VálaszTörlés
  7. Én ezeket a fotókat ezek szerint már nem készíthettem el. S közben egy hónap telt el, vagy korábban jártál ott? A másik romot is megkerestük volna, amiről írtál, látod bennem az maradt meg, de már késő volt, korán sötétedett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ezek jóval korábbi fotók, de csak most volt időm feltölteni őket... és van még sok fotóm a medencéről csak az a fránya szabadidő :( De majd minden sorra kerül egyszer :)
      A kerekikáli templomra gondolsz? Ott ráadásul csak kora délelőtt jók a fények, utána már árnyékos.

      Törlés
    2. Azt mindenféleképpen kora délelőtt javaslom megnézni :)

      Törlés
  8. Ez a kapu a pincéé a rom mögött? Ha igen, azóta kicserélték egy vasajtóra...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Biztos nagyon elöregedett már a fa és ugye első a biztonság ebben a mi világunkban.
      Sajnálom, mert a romos présház az élénk sárga színezettel, az ódon, romos falak engem nagyon megérintettek. Mint írtam évekkel korábban láttam a filmben, de ennek ellenére mélyen rögződött az élmény.

      Törlés
    2. Ó, de kár érte, nagyon szép ajtó volt. Tudod, nekem ilyenkor nagyon fáj a szíven, ezekért a régi dolgokért. S a filmbeli élményed nagyon megértem. Igen, a fát is kivágták ezek szerint. Nagyon jó nézőpontokból fotózhattál te még. Mi már szinte napnyugta előtt voltunk fent, néztem is a tájfotokón, amikor eljöttünk, hogy milyen sötétek lettek, ezeket akkor nem érzékeltük.

      Törlés
    3. Én is pontosan így vagyok ezzel. Egészen különleges hangulata volt ott és akkor a helynek meg a filmben is a kellemes zenei aláfestéssel. A régi sárgára festett présház az öreg ajtóval, előtte a rom és a lenyugvó nyári fények. Teljes volt az idill :) Még el is játszottam egy picit a gondolattal, hogy milyen lehet egy ilyen kis telek egy ilyen kuriózummal. Esténként kiülni és csak gyönyörködni, gyönyörködni, gyönyörködni...

      Törlés