2015. szeptember 17., csütörtök

Halastavi madárfotók

A távcsöves megfigyelés mellett készítettem néhány fotót a tórendszer madarairól. Ebben a posztban most ezekből osztanék meg néhányat.



A tapasztalt madárászok még szombat este faj összeírást tartottak (a pontos eredményét még nem tudom), de egy gyors saccolás szerint nagyjából 70-80 madárfajt láttunk azon a napon.


Hosszú ideig figyeltük a partfutók viselkedését és mozgását, mindaddig amíg a csapat tovaröppent.


A levegőben is nagy volt a mozgás. Kanalas gém...


... récék..


... kárókatonák...



... és természetesen hattyúk húztak tova.


A madarak egyik kedvenc pihenőhelye ez a kis sziget volt.


A tavak madártani értékeiről ezt olvashattuk a tájékoztató táblán:
"A tavakon 2011-ig 275 madárfaj fordult elő, mely nem csak dunántúli hanem országos viszonylatban is kiemelkedő! Hazánkban eddig 403 madárfajt figyeltek meg az ornitológusok. A tavakon a legnagyobb madártömegek gyülekezési és vonulási időszakban láthatók. Minden tavon az év teljes időszakában rendszeresen fordulnak elő különböző récefajok, kiváltképp az I. II. IV. X. XI. és XIII. tavakon. A partimadarak és a gémalkatúak a központi négy tavat I. II. III. IV. és a X. XI-t részesítik előnyben, amennyiben a vízállás kedvező. tómedrek leeresztésének az üteme nagyban függ a tápláló Mikovinyi-csatorna vízhozamától. Tavasszal többnyire a kettes tavat halásszák le, míg nyár végén és ősszel az apasztás folyamatos. A négyes tavon gyakori a nagyszámú sirálygyülekezés, mivel nagy az iszapfelület és a leggyakoribb ÉNY-i irányú szél elől a fasorok védettséget biztosítanak."



A nap egy hatalmas élménnyel záródott a számomra. Egy fekete gólya csapatot figyeltünk meg a egyik leeresztett tómederben. Soha nem láttam még ennyit egyszerre, egy helyen.

 

8 megjegyzés:

  1. 70-80 madárfaj... ez igen, madárparadicsom. Még nem volt ilyenben részem, biztos nagyon érdekes és izgalmas!

    VálaszTörlés
  2. gorgeous water birds. i like the silhouette photos!

    VálaszTörlés
  3. This is an amazing place. You have caught the birds very well. I am useless at bird photography.

    VálaszTörlés