2015. szeptember 5., szombat

Nyári busójáráson

"A mohácsi sokacok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák."



Tíz megkérdezett emberből kilenc szinte biztosan a busójárást említené meg először, ha Mohácsról kellene valamit mondania. A pár napos látványosságot azonban egész évben elérhetővé szerették volna tenni a városba érkező turisták számára.


"A Busóudvar az a hely, ahol az érdeklődők az év minden napján ízelítőt kaphatnak az egyedülálló népszokás különleges hangulatából. A város központjában található Busóudvar kiállító termében virtuálisan a busójárás részeseivé válhat az idelátogató."


"A busó öltözete régen is olyan volt mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitöltött gatya, amelyre színes gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze a derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat. A lefátyolozott arcú nőket és a lakodalmas viselete öltözött férfiakat, továbbá a karneváli jelmezű alakokat maskarának nevezik Mohácson."




A csoport vezetőtől sok-sok érdekes dolgot megtudtunk erről a népszokásról. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a kereplőket is. Megtudtuk, hogy a kiállított busójelmezek jó részét még most is használják. Valamint olyan lényeges kérdésekre is választ kaptunk, hogy például miért foghiányos minden busó. Lehet tippelni, a megoldást majd leírom a bejegyzés végén...


Az emeleten gazdag maszkgyűjteményt és további használati tárgyakat láthattunk.


"Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának - mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról - aligha van történelmi alapja. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok."


"Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, ám látványosság szempontjából sokat nyert.A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét."


A jelzett szövegrészek a Busóudvarban kapott ismertetőből valamint a busójárás hivatalos honlapjáról lettek idézve. Végezetül még adós vagyok a helyes válasszal. A foghiányos részen egy cső segítségével tudnak a nap folyamán inni a busók. Gratulálok ha ez volt a tipped!

16 megjegyzés:

  1. rather scary looking, but i'm sure some native american customs seem scary to other cultures, too. :)

    VálaszTörlés
  2. We have many folk customs but I can think of non that are as elaborate as this one.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép és érdekes kiállítás! Én is a kilenc ember közé tartozom a tízből. :-)
    Gyerekként gyűjtöttem a bélyegeket és volt egy nagy becsben tartott busós sorozatom. Még most is megvan egy albumban.
    A népviselet és azok színek engem az erdélyi, román népviseletekre emlékeztetnek. Most bogarásztam is egy kicsit a neten a sokácok, jankelék szavak hallatán. Köszönöm az inspirációt!

    VálaszTörlés
  4. Ah, folklore...what fun. Loved the close up of the 5th shot

    VálaszTörlés
  5. Minden országnak megvan a saját szokásait, és meg kell ápolni. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  6. Boa tarde, magnifica fotorreportagem da cultura popular e tradições.
    AG

    VálaszTörlés
  7. Es realmente curioso, me llaman mucho la atención este tipo de tradiciones tan arraigadas en los pueblos

    Abrazos!!

    VálaszTörlés
  8. Interesting story, Kovács. It's good to preserve traditions are not lost.
    Good weekend.
    A hug

    VálaszTörlés