2015. november 8., vasárnap

Novemberi nyár

A tegnap esti esőpermet után a ma reggel is felhősen és ködösen indult. Délutántól ugyan erőteljes javulást ígértek az időjósok, de szürkeséget látva nehéz volt elhinni. Dél körül aztán, mintegy varázsütésre tényleg megjelent a Nap, a sugarak ereje pedig percek alatt szétoszlatta a felhőtömeget. Egy óra körül végeztünk az ebéddel és ekkor már 23 fokot mutatott a hőmérőnk! Korán sötétedik, de ennek ellenére szerettem volna kihasználni ezt a remek időt egy jó kis kirándulásra. Így ismét csak a legközelebbi hegyek jöhettek számításba. Szerencsém volt tömegközlekedéssel. Még nem volt két óra amikor megérkeztem a Fenyőgyöngyéhez. Pedig négyszer kellett átszállnom!


Pár perc múlva már a puha levélszőnyeggel borított ösvényen haladtam tempósan, miközben megelőztem egy gyerekes családot. Az óvodás korú kis srác beletúrta cipője orrát az avarszőnyegbe, úgy próbált haladni. Persze két-három méter múlva már hatalmas avarhalom tornyosult előtte. Egyensúlyát vesztve elterült a puhaságba, kacagását még hosszan hallottam.
A dűlő után jött a meredek, köves út. Ez utóbbiból most szinte semmi sem látszott, a levélszőnyeg takarása miatt. Óvatosan ereszkedtem, de a térdszalagom néha így is hangosan felsikoltott amikor egy-egy legördülő kőre léptem. Később a sík terepen szerencsére már semmit sem éreztem belőle.
Talán két-három hete jártam legutóbb errefelé. Sokat változott az erdő képe. Az akkor még éppen színesedő fák egy része, időközben már megszabadult az őszi levelek súlyától. Azért láttam még szép színkombinációkat.A fákon...


a bokrokon...


és a földön...


Tudja esetleg valaki a fenti növény nevét?

Frissítés: Megkaptam a növény nevét! A képen a piros gólyaorr levele látható, mely ősszel hajlamos megpirosodni a hidegnek köszönhetően. A nevét viszont nem erről, hanem pirosas virágairól kapta.
Köszönöm a segítséget Orsinak és Zolinak, kedves MME-s társaimnak!


Az ösvény szélén a fűben ülve többen megpihentek. Élvezték a novemberi nyarat és a pazar kilátást. Az Újlaki-hegyről én is lenéztem a repülőtér irányába. Hát nem gyönyörű?Kell egy kis változatosság, így a Vihar-hegy irányába indultam tovább. Az egyik fa lombja felett egy távoli kondenzcsíkot kergetett a feltámadó szél. Egy kicsit olyan hatása volt, mintha egy űrrepülőgépet indított volna a NASA.Gyorsan elröpült az idő. Több leágazó ösvényt is bejártam, de még a Virágos-nyereg előtt visszafordultam. A napsugarak egyre laposabb szögben érkeztek, hű társam pedig fáradhatatlanul mindig előttem járt.


A távolban rövid időre feltűnt a János-hegyi kilátó sziluettje is.


A repülőtér szélén az egyik kis domb időközben benépesült. A feltámadó meleg szelet siklóernyősök próbálják meglovagolni.
Leültem egy sziklára és néztem, hogyan próbálták megzabolázni a fuvallatokat. Közben fenn az égen a kedvenc felhőformámra figyeltem fel. Ezek könnyed kis bárányfelhők, de olyanok mintha egy hatalmas ecsettel szétkente volna őket a szél. Ráadásul ezek különösen szépen mutatnak naplementében. Nem kellett már sok hozzá, így azt is megvártam. Szerintem megérte...

  
Teljesen besötétedett mire visszaértem a Fenyőgyöngyéhez. Jó kis séta volt.

6 megjegyzés:

 1. De jó, hasonló kirándulásunk, hasonló látványokkal volt a múlt hétvégén. A fotók még mindig a gépben vannak, valahogy nem érem utol magam... :-(
  Az elvörösödő levelű növényt látásból jól ismerem, én is fotóztam már, de a nevét sajnos nem tudom.
  A siklóernyősöket órákig tudom nézni. :-)
  Az utolsó képed fantasztikus! Pont ilyen "elmaszatoltak" itt is a felhők, napok óta főn van. Meghosszabbított nyár. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Emiatt ne szomorkodj! Én is folyamatos időhiánnyal küzdök :)
   Örülök ha tetszett, Imádom ezeket az elmaszatolt felhőket.

   Törlés