2015. november 18., szerda

Találtam valamit...

... de mégis mit?
Volt még időm a délutáni vadlúd behúzás kezdetéig, így ebéd után sétálni indultam az erdőbe, ahol érdekes kettősséget láthattam. A szélek még most is őszi színekben pompáztak...


... ugyanakkor a belső részen álló fák már szinte teljesen felkopaszodtak.


Az ösvény két szélét valamilyen jármű taposhatta ki. Az egyik vájatban két érdekes, egymás mellett pihenő, zöld színű "labdára" lettem figyelmes. Az első gondolatom az volt, hogy talán gyerekek járhattak erre és ők veszítették el a játékszerüket. Aztán az ösvény melletti aljnövényzetben megláttam egy másikat és jobban szétnézve egyre többet fedeztem fel. Ekkor már láttam, hogy valamilyen termés lehet. Egy fa alatt koncentrálódott a labdatömeg és felnézve hasonlóak lógtak az ágakon is. Sokat járok erdőkben, de még sohasem láttam ilyen növényt. Fogtam a két lasztit és egy lehullott ágat és egy közeli farönkre helyeztem őket, fotózás/dokumentálás céljából.


A termés zömök, kemény felépítésű, 12-14 centiméteres átmérővel, rücskös felszínnel. Az eséstől meghasadt részen fehér, ragadós nedv szivárgott belőle. Az ágacska szárán 1-2 centiméteres kemény tüskéket láttam. Tudja esetleg valaki, hogy mit találtam? A segítségeteket előre is köszönöm!
Mielőtt kiléptem a fás rész fedezékéből még lefotóztam ezt a szép gombacsoportosulást is.


Kilépve a fák takarásából ismét újult erővel csapott le rám a szél. Az erdőből először a nagy kilátóhoz vezetett az utam.


Felmentem szétnézni, de csak pár percig bírtam ki. A magasban mintha megsokszorozódott volna az egyébként sem gyenge szél ereje. A máskor oly békés tófelszínt most komor, vágtató hullámok korbácsolták.


Lassan, kis csoportokban elkezdtek érkezni az első lilikek a tóra.


Célba vettem a túlparton álló kisebb madárlest. A nádas szélén, némileg a fák ölelésében áll. Abban bíztam, hogy ott nem lesz akkora ereje a szélnek.


Jól számítottam. Valóban elviselhető volt ott a süvöltés, ezért elhelyezkedtem és vártam a behúzás pillanatát.


De továbbra is csak kis létszámú lilik csoportok érkeztek.


A tóra kinézve rövid ideig láttam a csoportosulást, de hamarosan eltűntek a madarak a nád jótékony takarásában.


Aztán csak telt az idő és nem nagyon történt semmi. A távcsővel csak egy sirály pásztázó repülését, majd egy szürke gém felemelkedését követtem szemmel. A viharos szél végül itt is rám talált, ezért úgy döntöttem hogy hazaindulok. Már majdnem a vasútállomásnál jártam, amikor nagyobb csapatok tűntek fel a távolban. Érdekes módon nem a fertőre tartottak, hanem a Velencei-tó irányába. Úgy saccolom, hogy több hullámban kb. 1000 vadlúd húzott át a magasban.

  
Idén így fújta el a szél a dinnyési vadlúd megfigyelésemet. Kívánom, hogy a XV. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényen (november 28-29.) több szerencsével járjanak majd a madárkedvelők. Én az idén sajnos nem fogok tudni csatlakozni.

28 megjegyzés:

  1. we have those 'fruits' here. we call the trees boi d' arc or osage oranges.

    VálaszTörlés
  2. A sohollári erdőben találkoztam tavaly ezzel a terméssel, aztán olvastam is róla. Balga az ember, nem írtam le, elfeledtem. Csak lesz az olvasód közt valaki, akitől akkor most már végleg én is megtudom, mi ez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi gond és köszönöm :) Sohollári erdő? Soha nem hallottam még erről a településről. Meg is nézem gyorsan hol található :)

      Törlés
  3. Remélem jó jutott az eszembe: https://hu.wikipedia.org/wiki/Narancseper

    VálaszTörlés
  4. Oszásznarancsnak vagy narancsepernek is hívják, ahogy Holdgyöngy is írja. Termeszthetnél rajta selyemhernyókat, ők szeretik a levelét. :-)
    Kb. 8-10 éve láttam először az interneten egy fotót az oszázsnarancs terméséről (kisebb dinnye nagyságút), akkor még nem tudtam, hogy mi ez. Egy horgász a tóban találta, hazavitte, lefotózta és kérdezte a neten, ki ismeri (talán a helyi újságban is volt) Mindenféle misztikus választ kapott, mint pl. egy ufó, egy idegen "tojás" és mert vízben találta, úgy gondolta, hogy vízhez kötött. Betette egy akváriumba és naponta készített fotókat a változásról... Sokan drukkoltak neki, hogy majd biztos kikel belőle valami... :-D Aztán szépen kezdett erjedni a "tojás" kellemetlen szaga volt, biztatásra felvágta és sok fekete magocskát találta benne. Majd jött valaki a megoldással, hogy ez egy fának a termése, amelyik Amerikában honos, de már hazánkban is terjedőben van. Jó kis sztori volt napokig! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs: oszázsnarancs a helyes!

      Törlés
    2. Micsoda sci-fi story :D Nagyon köszönöm a segítséget, jól meg is jegyzem magamnak. Jó lenne tudni, hogy jutott el ebbe a kis erdőbe a magja. Gondolom valamelyik madár vagy éppen a ludak a ludasok :D :D

      Törlés
    3. Semmi gond, nem mindennapi név az biztos :)
      Holdgyöngy küldött egy wiki linket róla, ott ezt írják a nevéről:
      Az oszázsnarancs elnevezésben az észak-amerikai Oklahoma államban élő oszidzs indián nép francia neve rejlik,

      Törlés
  5. Az első fotó színei varázslatosak! Nekünk talán sikerül a Tatai Vadlúd Sokadalomra eljutni, a kamera készen áll :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök ha tetszett. Élőben még varászlatosabb volt :)
      Nagyon drukkolok, hogy jó időtök legyen Tatán! Hatalmas élmény élőben látni a több tízezres esti behúzást.

      Törlés
  6. Unas imágenes estupendas...un abrazo desde Murcia...

    VálaszTörlés
  7. Unas imágenes estupendas...un abrazo desde Murcia...

    VálaszTörlés
  8. Kíváncsi vagyok, gyümölcs, de nem tudom őket. Gomba fatuskóra gyönyörűen díszíti azt. Nagyon szép, hogy akkor látogasson el egy helyet, ahol olyan sok a madarak. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Giga, It's Osage oranges as Tex has written above.
      Thanks a lot!

      Törlés
  9. vadnarancs https://www.google.hu/?gfe_rd=cr&ei=Q8VGU-L0FIze8ge58oDQAg#q=vadnarancs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Andrea. Nem is gondoltam, hogy ennyi segítő választ kapok. Szinte már úgy érzem, hogy csak én nem ismertem eddig ezt a növényt. Valahogy elkerültük egymást az eddigi kirándulások során :D

      Törlés
  10. a drága Tata, és az Öreg-tó, de szeretem...(épp tegnap voltam kint, a ludakat akartam fotózni :))))
    ezt a termést én is a tó-parti házai előtt láttam először, mi vad-narancsnak hívtuk, sajnos nem tudtam konzerválni, pedig szerettem volna tavaly karácsony környékén, mert megbarnult,
    csodaszép fotókat készítettél ♥, én nem tudtam közeli képeket varázsolni a ludakról:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, örülök ha tetszett.
      Konzerválni szeretted volna? Dekorációs célra? Úgy olvastam, hogy mérgező és az állatok sem eszik meg..

      Törlés
    2. persze, dekornak, gondoltam adventi koszorúba,. vagy potpuriba , úgy véltem, jó illata lenne és mutatós...

      Törlés
    3. Dekorációnak valóban szép, bár nem tudom meddig marad meg, de illatilag...
      Ami a kezemben volt annak nem nagyon volt (lehet, hogy azért mert már régen leesett a fáról), viszont a fehér nedvnek kimondottan kesernyés, kellemetlen illata volt. Mint a faragasztóknak :)

      Törlés
  11. Miklós én is csak azért ismerem, mert pár évvel ezelőtt az egyik ismerősömnél voltam segíteni a kerítése melletti nagy bokrokat - de nagyon nagy volt már - metszeni, és akkor mondta, hogy ez vadnarancs, és mutatta a termését is. Na de ez a bokor, ami aztán - ha nem metszik rendszeresen - hatalmas fává nővi ki magát, őrült nagy tüskékkel rendelkezik. Az egyik rég bezárt laktanyánál vannak ilyen fák, melyről hullanak le ezek a vadnarancsok, én mindig ott szoktam szedni pár darabot, egydarabig jó dísznek, szépen mutat.))

    Gyönyörűek a fotóid, ismét élvezettel nézegettem!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzést Andrea! A tüskéket én is megtapasztaltam. Az első szúrásnál meg is lepődtem tőle. Nem vettem észre ahogy megfogtam a kis ágat és őszintén nem is számítottam rá.
      Az én általam talált példány ránézésre még fiatal fának nézett ki, de már ennek is 1-2cm tüskéi voltak.
      Örülök ha tetszenek a fotók :)

      Törlés
  12. Beautiful autumn, full of colors and lots of life. I like birds flying ;)
    Un abrazo .

    VálaszTörlés