2015. december 30., szerda

Gyógyító kövek - Bükkszentkereszt

Pár hete egy levelet kaptam az Aromatika Magazin főszerkesztőjétől. Az online kiadvány aroma- és fitoterápiával valamint természetgyógyászattal foglalkozik. A legújabb szám, "Titkok a Bükk mélyéről" című cikkéhez kértek képanyagot, nevezetesen a Boldogasszony-kövéről. Szívesen segítettem, átküldtem a kért fotót. A kiadvány most jelent meg és Ti is megnézhetitek a fenti linken az "aktuális szám" menüpontra kattintva. Mi még 2012-ben látogattunk el a gyógyító kövekhez és most írok róluk pár sort ha már elővettem a régi fotókat.


Valóban gyógyító erejű kövek? Nem tudom. Bükkszentkereszt Magyarország egyik legmagasabban fekvő települése. Lélegzetelállítóan szép erdős-hegyi úton érhetjük el a települést. A kis falu neve szorosan összefonódott a gyógyítással és az egészséggel. Kinek így, kinek úgy. Itt vannak a híres gyógyító kövek, itt tevékenykedik Szabó Gyuri bácsi a híres füves ember és ha valaki csak eljön ide egyet kirándulni, máris sokat tett az egészségéért. 600 méter magasságban, erdős hegyekkel körbeölelve... Ugye nem kell tovább részleteznem, hogy milyen itt a levegő?
Apropó Bükkszentkereszt és Gyuri bácsi! A Gasztroangyal karácsony előtti adását éppen itt forgatták. Bátran ajánlom megtekintésre a műsort! Klikk ide
No, de vissza a kövekhez.



A helybeliek elmondása alapján az itteni klíma gyógyító hatását már orvosilag is igazolták. Az asztmás betegek itt megnyugszanak, légzésük normalizálódik. Vérszegények esetében gyorsabban regenerálódik a vér. Egy "levegőkúra" után számszerűen is kimutatható a javulás. Segítség lehet pajzsmirigy problémákra, hurutos tünetekre, tüdőtágulatra. Még bizonyára hosszasan sorolhatnánk a kedvező hatásokat, de ezt inkább meghagynám az ilyen témákkal foglalkozó oldalak számára. Ebben a posztban a kövek történetéről szeretnék pár sort írni.


A Bükk-hegységben számos kőzettani érdekességet figyelhetünk meg, ezek közé tartozik a Boldogasszony-köve is, melynek gyógyító erejében sokan bíznak. Minden évben gyógyulni vágyó betegek és érdeklődő turisták ezrei keresik fel. 


A legenda szerint Jézus keresztre feszítése után Mária elhagyta Jeruzsálemet. Egy szamár hátán ülve bánatában, megtört szívvel útra kelt. Hosszú vándorlása során útjába esett a Bükkszentereszt határában lévő Lófő tisztás is. Fáradt volt és leült az itt található sziklára megpihenni. A nagy kőben megmaradt Mária ültének a nyoma, a környező kövekben pedig a legelésző szamár patái hagytak nyomot. A Szűzanya távozása után ezen a környéken minden kőben és fában gyógyító erők maradtak.


A Boldogasszony-kövének csodás tulajdonságára már régen felfigyeltek a helybeliek. Régen a kácsi búcsúra menet itt gyülekeztek és visszafelé itt pihentek meg az emberek. Úgy érezték, hogy itt sokkal hamarabb kipihenik az út fáradalmait, mint más pihenőhelyeken. Ezt a jelenséget egyértelműen a kőnek tulajdonították. Azóta is úgy tapasztalják a helybeliek, hogy aki e helyen többször megpihen az hamarosan kigyógyul a betegségéből. Valóban sokan hálásak lehetek a kőnek, hiszen ottjártunkkor is egy váza állt mellette, tele virágokkal. Vannak akik úgy érzik, hogy a kövek közelében elzsibbad a kezük-lábuk. Sokan úgy vallják, hogy a kő, a Bükkben található energia háromszög egyik csúcsa, ezért itt sokkal erősebben hatnak az energiák az emberekre.


Az érkezésünkkor is egy tucat ember üldögélt csendben és elszórtan a köveken. Volt aki végig kitartott egy kövön, de volt aki időközönként helyet változtatott. Igyekeztem mindig úgy fotózni, hogy ne zavarjam az ott ülők nyugalmát és meditálását. Az elmondások alapján figyelni kell az itt eltöltött időre is. Egy alkalomra nagyjából egy óra javasolt.


Az erdő szélén egy szépen faragott pad van felállítva. Talán valaki hálából készítette? Mindenesetre ez is a hely erejét hirdeti: "Szűz Mária égi fénye gyógyít e ligetben".


Végezetül mellékelek egy térképet az itt található kövekről, mely természetesen a helyszínen is megtalálható, kifüggesztve. Erről tájékozódhatunk, hogy a köveknek milyen jótékony hatása van és eldönthetjük, hogy melyiken szeretnénk egy órácskát üldögélni.



Remélem érdekesnek találtátok az írást és én hittől függetlenül is javaslom a hely meglátogatását, hiszen a környék tényleg varázslatos mindenki számára.

6 megjegyzés:

  1. i would be fascinated to visit the site. i believe that certain agates and minerals can interact with our human biology to strengthen us, so why not a faithful site like this. :) and some areas of the world are known for their high energies, too.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks and I fully accept your comment. I've already heard about Earth energies but I don't have any experience about these stones or other areas. You're right because it's better to believe in these things :)

      Törlés
  2. Egy a gond, mesze van. Majd tavasszal, nyáron.

    VálaszTörlés
  3. Már reggel elolvastam a bejegyzésed és tudtam, hogy tüzetesebben is körbejárom a témát. :-)
    Az Aromatika Magazinnak nagyon örülök, nem ismertem és minden ehhez hasonló közel áll hozzám!

    A Gasztroangyalt nézni még telehassal is igen étvágygerjesztő volt. Különösen az utolsó recept. De Gyuri bácsi gyógyteái is kipróbálásra inspirálnak. Vadmálna levelet én is fogok gyűjteni.

    A "gyógyító" kövekről már egyszer olvastam. Most jobban belemélyedtem és egy oldalon ezt találtam, ami számomra "logikusabban" hangzik (a természet erejében hiszek):
    "Mégis, mi a racionális magyarázat a gyógyulásokra? Évekkel ezelőtt pécsi uránbányászok is kimutatták, hogy a Bükkön keresztül húzódik egy olyan uránvonulat, melyet kibányászni ugyan gazdaságilag nem érdemes, de a vonulatból származó rádiumsugárzás (mellyel régebben a rákos betegeket is kezelték), gyógyító hatással bír. Ennek egyik bizonyítéka az is, hogy több olyan növény terem a falu környéki erdőkben, melyek csak rádiumdús környezetben tudnak életben maradni."
    (http://miskolcadhatott.blog.hu/2014/05/20/bukkszentkereszti_latokovek_a_megfoghatatlan_energia_nyomaban)

    Bükkszentkereszt honlapja csodaszép, pihenésre, kirándulásra invitáló! Még sosem jártam azon a környéken, érdemes, érdekes és értékes lenne egy nyaralást vagy egy őszi pihenést ott eltölteni, az ottani értékekkel megismerkedni!
    Köszönöm a sok információt!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást. Szinte biztosan állítom, hogy ezzel el is nyerted a "blog leghosszabb hozzászólása 2015-en" megtisztelő címet! Gratulálok!
      Örülök ha ennyi újdonságot tudtam megosztani és én is köszönöm a beollózott részletet. Ezt meg én nem tudtam. Jó dolog ez a blog és a tudáscsere :)
      BÚÉK!

      Törlés
  4. Oldalra pillantva a blogodon véletlenül láttam meg a bejegyzést. Ill. figyeltem fel rá, mert a nyáron épp itt jártunk. Milyen az ember, látogatóban voltunk, jöttünk-mentünk három gyermekkel. Azt megtapasztaltam pompás környezet, s ahogy mentünk fel egy sísánchoz tele volt gyógynövénnyel. Mondtam is, itt könnyű Gyuri bácsinak lenni. Ha tudok a kövekről... A vendéglátónk sem emlegették. Talán még járunk arra, tudatosan.

    VálaszTörlés