2015. december 7., hétfő

Visszaemlékezés - Gömörszőlős

Akik közelebbről ismernek tudják, hogy nagyon ritkán nézek televíziót. Több okból kifolyólag, de itt és most nem erről szeretnék írni. Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorát viszont próbálom rendszeresen követni. Televízióban vagy interneten, mikor éppen hol sikerül. Az adássorozat múltunk és jelenünk értékeit közvetíti gasztrológiai körítéssel. Jó látni, hogy milyen sok ember van kis hazánkban akik ápolják a múlt hagyományait, értékeit valamint fontos számukra a természet szeretete és védelme. A minap egy késő esti órán véletlenül vettem észre az egyik rész kezdését, amely ismétlés lehetett. Akkor éppen Gömörszőlősre látogatott el a stáb. Jó pár évvel ezelőtt mi is jártunk ebben a csodálatos kis faluban, gondoltam előveszem a "megkopott" képeket és bemutatom a blogon.


A műsorban Dr. Gyulai Iván az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatója volt Marcsi kísérője. A szervezet célkitűzése a fenntartható fejlődés szellemiségének terjesztése, az ökológiai kultúra fejlesztése, a globális szemléletre történő nevelés, s mindezeken keresztül a fenntartható fejlődés gyakorlati alapjainak a kidolgozása és megvalósulásának elősegítése. Hogy ez a valóságban mit jelent? Az linkre kattintva megnézhetitek Ti is ezt a műsort, nagyon ajánlom! (Klikk ide


És akkor most kanyarodjunk vissza a mi kirándulásunkhoz. Borsod megyében - közel az északi határhoz - található Gömörszőlős. Tudtommal már csak ez az egy település emlékeztet minket nevével a régi Gömör vármegyére. Ebben a kis faluban hozta létre É. Kovács Lászlóné - férjével közösen - a Néprajzi Gyűjteményt és Galériát. 

  
A gyűjtemény a történelmi Gömör értékeit, művészeti alkotásait, kéziratait mutatja be.


A régi gazdasági épületekben található a néprajzi gyűjtemény. Nagyon tetszett a hallott ismertető és a régi történetek. Láthattunk egy szövőszéket működés közben. Bizony nem volt egyszerű munka az sem!
 



A gazdag szabadtéri gyűjtemény a hagyományos gazdálkodás eszközeit és az erdőgazdálkodás szerszámait mutatja be.
Mikor megérkeztünk a faluba, egy dologra figyeltünk fel. A csendre. Itt valóban hallani a csendet. Nem hatásvadászat miatt írom le, tényleg így van.




Ha itt járunk és szeretjük a könnyű túrákat, dombra fel, völgybe le stílusban akkor javaslom a Tompa Mihály emlékfa megtekintését is az erdő szélén. Remélem, hogy még most is változatlan formában látható és megkímélték ez elmúlt évek viharai. A falu végén egy kis tábla jelzi a földutat, melyen indulnunk kell és onnan már nem lehet irányt téveszteni. Gyönyörű a táj, megér egy kis plusz mozgást.


A völgyben középen, lent a fák között már látszik a cél.


A 350 éves tölgy, ahol Tompa Mihály találkozott keleméri éveiben gömöri nemzetőr barátaival.


A hatás kedvéért FF effektet használtam és a címe akár "Éghasadás" is lehetne.

8 megjegyzés:

  1. ah, the simplicity of country living.

    Love the landscape you show in #10

    Cheers, Mac

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks and I'm really glad if you liked these photos and post.

      Törlés
  2. Szívemnek kedves hely. Eddig videókat láttam az itteni munkákról. Az a kerékkiállítás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első mondatoddal én is pontosan ugyanígy vagyok :)
      Köszönöm

      Törlés
  3. Értékeket őrző hangulatos szép hely. A galéria felirat a kedvencem. :-) A filmért külön köszönet, rókagombapörkölt, kőttes... már korog is a gyomrom. A kerészet reformja a legfontosabb benne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszett és átjött a hangulat. A film pedig ad hozzá még egy kis pluszt a jelennel kapcsolatban. Jó étvágyat kívánok :D

      Törlés
  4. Hagyományok fenn kell tartani, mert a történelem minden egyes országban. Érdekes hely megmutatta. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés