2015. március 26., csütörtök

Hóvirágünnep - Alcsúti Arborétum

Ünnepre invitálom most a kedves olvasót. A természet egyik csodálatos ünnepére, az Alcsúti Arborétumba. Megállíthatatlanul közeledik a tavasz és ebben az időszakban több tízezer, százezer hóvirág tengerként hömpölyög a hatalmas kertben.

 

2015. március 22., vasárnap

Erdei fafaragó

Azt hiszem minden madárkedvelő és fotózó embernek lehet egy listája olyan madarakról, melyeket szeretne legalább egyszer lencsevégre kapni. Nekem legalábbis van ilyen. Fekete gólya, zöld küllő, jégmadár, kanalas gém, búbos banka, hogy csak néhányat említsek közülük. Természetesen a legtöbbjükkel már többször is találkoztam a természetben, de lefotóznom még nem sikerült őket. Sokáig tagja volt ennek a listának a fekete harkály is, de pont az előző posztban bemutatott tatai Öreg-tónál sikerült megfigyelnem és lefotóznom az erdei fafaragó mestert.



2015. március 19., csütörtök

A tatai Öreg-tó

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legrégebben létesült halastava. A város szinte teljes egészében körbeöleli a tavat, de part egy részén ebből semmit sem látni. Megmaradt az eredeti természetes környezet, egy igazi madárparadicsom.



2015. március 16., hétfő

Országjáró Mária-ikon

Néhány héttel ezelőtt lehetett már hallani a híradásokban, hogy idén ünnepeljük a máriapócsi Kegykép könnyezésének 300. évfordulóját. A tricentenárium alkalmából a Mária-ikon országjáró körútra indult, így március 8. és 24. között az ország számos görögkatolikus egyházközségéhez eljut.



2015. március 12., csütörtök

Szelek szárnyán

Magam mögött hagyva a Nagy-Farkas-torkot már az ösvényen haladtam és gyönyörködtem a panorámában. Pazar innen a rálátás Óbudára és a főváros északi részére. A távolban ott fehérlett a Megyeri-híd két hatalmas pillére. A hegycsúcs felől furcsa és gyorsan közeledő suhogásra lettem figyelmes. Majd hirtelen megjelent a zaj forrása is, egy éppen most elstartolt és gyorsan emelkedő siklóernyős! Hamarosan egy újabb is követte.



2015. március 8., vasárnap

Tavaszköszöntő túra

Hétvégén igazán kitett magáért az időjárás, itt Budapesten. Verőfényes napsütés, felhőmentes égbolt, kellemesen lengedező szellő. A kora tavasz jelei, ahogy a nagy könyvben megvan írva. Már alig vártam, hogy ismét kiruccanhassak egy jó kis sétára a budai hegyekbe. A Fenyőgyöngyéig mentem fel busszal ahol meglehetősen nagy tömeg és parkoló autók sokasága fogadott. Hiába, a jó idő sok embert kicsalogatott a természetbe. Igaz a nap végén láttam valamit, ami szintén oka lehetett a tömegnek, de erről majd a következő bejegyzésben... Az induláskor egy kicsit csendesebb részre vágytam, ezért ellenkező irányba, az Árpád-pihenő felé vettem az irányt. Lassan haladtam felfelé az ösvényen, közben távcsővel figyeltem a madarakat. A meredek hegyoldalnak köszönhetően egy szinten figyelhettem meg a fatörzseken serénykedő fakopáncsokat. Munkájuk hangjától zengett az erdő. Felértem a pihenőhöz, ahol már elég sokan voltak. Napozó túrázók, a párás panorámában gyönyörködő turisták, tízórait majszoló családok, játszó gyereksereg, kutyasétáltatók és még sorolhatnám.



2015. március 6., péntek

Oops! Hogy kerülök én ide?

Egy terézvárosi séta során készítettem az alábbi mókás fotót. Az Izabella utca ollóként fog közre egy piciny háromszög alakú teret az Alsó erdősor utcával. Egy névtelen kis tér, viszont van itt egy elég méretes kutyaszobor. Ezért sokan csak Kutyás térként emlegetik.



2015. március 4., szerda

"S.O.S. Bajban az erdő!"

A tavaly december nagyon komoly ónos esőzéssel indult, súlyos problémákat és károkat okozva ezzel szinte az ország egész területén. Januárban, a Budai-hegységet járva szembesültem csak igazán a helyzet súlyosságával. Az erdők akkori állapota és látványa sokkolóan hatott rám.



2015. március 2., hétfő

A csend és nyugalom félszigete

Mostani sétánk célja az "Y" alakból adódó félsziget csúcsa volt. A gátról leérve egy rövid homokos-fövenyes szakasz következett, ám hamarosan már az őszi erdőben kanyargott a kis ösvény. A víztározó kiváló horgászparadicsom annak ellenére, hogy tilos csónakkal vízre menni. A vízminőség védelme érdekében csak a vízügyi szakemberek szállhatnak vízre, ha a munkájuk vagy valamilyen mérés, vizsgálat úgy kívánja. A parton viszont több tucat horgászt láttunk, komoly felszerelésekkel. A szokásos halfajok mellett amur, compó és balin is horogra akadhat. Körben a parton meglehetősen sok túrázót és pihenő embert láttunk.