2016. január 15., péntek

1000 éves falak a ködben

Az idősebb korosztály még minden bizonnyal emlékszik a Vitray Tamás által vezetett "Csak ülök és mesélek" műsorra a 70-es évekből. Kevés a szabadidőm, így most én is csak ülök és mesélek - egy korábbi téli kirándulásról.
Ha az emlékeim nem csalnak, akkor egy általános iskolai kirándulás során jártam utoljára Pannonhalmán. Jó régen volt, az emlékképek erősen megkoptak. Egy szürke, téli napon elindultunk, hogy újra felfedezhessük az ezer éves falak titkait, szépségeit.


Ahogy közeledtünk a célunkhoz egyre sűrűbb köd telepedett a tájra. Mintha csak a hely misztikumát szerette volna fokozni, jó rendező módjára. Az érkezés után az első utunk a Turista Fogadóépületbe vezetett. Egy modern, de kissé puritán hangulatú épületbe léptünk be. A vakolatlan betonfalak között kellemes levendulaillat terjengett.

  
A szerzetesek mindennapi életét és az apátság bizonyos részeit természetesen nem lehet megtekinteni, ezért készítettek egy komplett bemutató filmet a látogatók számára. Mi egy orosz csoporttal közösen tekintettük meg a filmet, de ennek ellenére a nyelv senkinek sem okozott problémát. A DVD menüjéből mi magyar hangot, ők pedig orosz feliratot kaptak.Érdekes volt hallani a nyilatkozó szerzetesektől, hogy hogyan élték meg azt a pillanatot, amikor lemondás helyett már pozitív választásnak tekintették a szerzetesi életet.A film megtekintése után, helyi idegenvezetővel jártuk végig a templomot, az altemplomot, a kerengőt és a könyvtárat. A szakvezetés után megnéztük még az apátság arborétum és növénykertjét, a Millenniumi emlékművet és a Boldogasszony-kápolnát. Ezekről a következő posztokban fogok majd részletesebben írni...14 megjegyzés:

 1. 1,3,4 és a sejtelmesen ködbevesző torony... Nekünk is mennünk kellene oda, 40 éve nem jártam ott, pedig azthiszem nagyot fordult ott is a világ.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm és csak javasolni tudom ezt a kirándulást.

   Törlés
 2. Nagyon remélem, a kálváriát is láttátok. Bár én nem jártam ott, de gyűjteményem egyik legszebb darabjának tartom !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen láttuk, valóban kihagyhatatlan. Egészen különleges formavilág!

   Törlés
 3. Rég jártam ott, várom a további képeket, ma a második a kedvenc.

  Ja, én nagyon jól emlékszem a Vitray "Csak ülök és mesélek" műsorára, nagyon szerettem. És kikérem magamnak az idősebb korosztály skatulyát. :-) Már csak azért is, mert a 80-as években is ment a műsor... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen.
   Távol állt tőlem, hogy bárkit is "beskatulyázzak" egyszerűen csak jelezni szerettem volna, hogy nem egy ma is futó műsorra hivatkozok. :)

   Törlés
 4. I like the fog, we glimpse the beauty that hides. Great photos.
  Good Sunday.
  A hug.

  VálaszTörlés
 5. Beautiful place. Enjoyed the visit with you. Hope you have a great week.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I agree with you and I'm glad if you liked this tour. I've just uploaded the next post. PLease check it :)

   Törlés