2013. március 23., szombat

Séta az apátság környékén

A könyvtár megtekintése után az idegenvezetőnk visszakísért minket a bejárathoz. Az apátság épületeiben és az udvaron kíséret nélkül senki sem tartózkodhat. Maradt még egy kevés időnk így sétáltunk egyet az apátság környékén. A kolostorral szemben egy szép kovácsoltvas kapu állt nyitva, hívogatóan. Várt minket a Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje.


A bejáratnál egy feliratos kőlapot láttunk a járdaszintbe süllyesztve.



Jó időben a teraszról szép kilátás nyílhat a völgyben elterülő arborétumra. Nekünk a meglehetősen sűrű ködben is tetszett.


A teraszról egy lépcső vezet le a 22 hektáros kertbe. Több mint 400 növényfajt és nagyon sok madárfajt figyelhetnek meg itt az idelátogatók.
 

"Ora et labora - Imádkozzál és dolgozzál". Így szól a bencések egyik fontos jelmondata. Bizony ez a kert a monostor megalapítása óta fontos helyszíne a szerzetesek mindennapi életének. Már a régi korok szerzetesei is gyűjtötték, termesztették a gyógyításra alkalmas gyógyfüveket. Leérve a völgybe még téli álmában is impozáns látványt nyújtott a gyógynövénykert és a levendula olajlepárló épületegyüttese.


Igény esetén valamint egy előzetes egyeztetést követően a lepárlás folyamatát is megtekinthetjük egy szezonális program keretén belül. A folyamat eredményeként kapott levendula illóolaj fertőtlenítő és görcsoldóhatású és nem utolsó sorban remek molyűző is.


A kert megtekintése után az apátsági borászat mellett sétáltunk tovább. Az ókori szőlészetet és borászatot a bencés szerzetesek élesztették fel a nyugati országrészben. A borászat nagyon jól működött az államosításig. Aztán a rendszerváltás után kapta vissza az apátság a tulajdonjogot. A felújítást és a bővítést követően végül 2003-ban indult újra a borászat. Az út végén feltűnt Török Richárd - Szent István című szoboralkotása, melyet 2000-ben állatottak fel.


A szobortól visszanézve örömmel tapasztaltuk, hogy a köd ritkulni kezdett és végre teljes egészében láthatóvá vált a monostor épületegyüttese.


Itt az út elágazott. Mi a felső ágon sétáltunk tovább, így értünk a Millenniumi Emlékműhöz.


A klasszicizáló emlékmű 1896-ban épült a Honfoglalás ezredik évfordulójára. Innen az ösvény ereszkedni kezdett és már látszott a szomszédos dombon álló Nagyboldogasszony-kápolna. Mire elértünk az alsó lépcsősorhoz a torony irányában megjelentek az első napsugarak is.


A kápolna alatti kripta 1724-től az itt élő szerzetesek temetkezési helye.

5 megjegyzés:

  1. A hívogató kapu hívott volna engem a leginkább, az ottani élet megfigyelésére :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szezonális időszakban lehet jelentkezni és egy program keretén belül, vezetéssel megtekinthető a teljes kert, a lepárlás folyamatát. Biztos nagyon érdekes lehet :)

      Törlés
    2. Egész biztos. Köszi az információt!

      Törlés
  2. Amazing place. Struck me how prosperous man can be living in peace.

    Hope you're enjoying your weekend.

    VálaszTörlés
  3. Each of your photo has a story to tell. I do enjoy looking at gardens and to think that the place has 22 acres is paradise. I could walk around for hours and contemplate under one of the trees. Have a wonderful Monday!

    VálaszTörlés