2016. január 8., péntek

Váratlan vendég

Az előző poszt kapcsán egy kedves emlék jutott eszembe. Két évvel ezelőtt, egy téli napon a szigeten jártam. Cinegéket figyeltem és fotóztam egy fa takarásából, amikor a szemem sarkából gyors, kúszó mozgást érzékeltem a felettem húzódó ágak között. Felnézve örömmel azonosítottam be a váratlan vendéget. Egy vörös mókus mozgott a magasban, meglehetősen gyorsan.


A kirándulásaim során sokszor láttam már mókust, de ez volt az első alkalom amikor teleobjektívvel szerelt fényképezőgép volt a kezemben. Viszont a gép a madarak földközeli fotózására volt beállítva. Villámgyors átállításba kezdtem. Talán a hirtelen mozdulat hatására, de pár pillanatra megállt és lenézett rám...


... aztán már rohant is tovább. Óvatosan kihátráltam a fa takarásából, hogy a madarak de riadjanak meg és a mókus nyomába eredtem. Hihetetlen gyorsasággal és könnyedséggel haladt fáról-fára.


A mozgásiránya sokszor változott, ezzel együtt pedig a fények iránya is. Ismét bebizonyosodott, hogy nem egyszerű cserkelve fotózni. Miután láttam, hogy már nem tudok róla közelebbi fotót készíteni abbahagytam a követését. Pár másodperc múlva eltűnt a szemem elől.


Az elmúlt hétvégén is folyton figyeltem a felkopaszodott fákat, de nem láttam egy példányt sem.

16 megjegyzés:

 1. Szeretem mókusok, és akkor elég azt nézi, és van néhány szép képeket. Üdvözlettel.

  VálaszTörlés
 2. Those tuffs of fur make them so cute. I wouldn't mind a few of them sprinkled among all the gray squirrels in my back yard :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. I can imagine it :) It would be really nice. Good luck!

   Törlés
 3. Those pictures are incredible !
  Squirrels are fascinating creatures. They are thrilling to watch !
  Fantastic post...!

  VálaszTörlés
 4. Nagyon jó képek erről az izgága kis állatról! Sokszor próbáltam már fotózni őket, de még nem sikerült igazán jó képeket készítenem róluk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen. Egyetértek, nekem is ezek az első közeli fotók elfogadható minőségben.

   Törlés
 5. Nagyszerű képeket készítettél a mókuskáról. Egy kissé irigykedem. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Endre. Én is pontosan így vagyok a fotóiddal :)

   Törlés
 6. Nagyon szép fotók ! Nehéz mókust találni, de ha ügyesen cserkelünk jó képek készülhetnek, mint a jelen példa mutatja :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm István. Nem egyszerű dolog az biztos, de pont a kihívás teszi széppé. Várni kell a megfelelő alkalomra :)

   Törlés