2016. február 29., hétfő

1000 lépcső

Pénteken levelet kaptunk Esztertől (A városnézés), melyben egy rövid vasárnapi toronytúrára invitált minket a Mátyás-templomba. Eredetileg egy egész napos családi program volt betervezve a mai napra, de a séta kora délelőtt kezdődött és csak 45 percig tartott. A különleges lehetőség így megért egy kis szervezkedést. Bizakodtunk, mert az időjósok napos időt ígértek vasárnapra, de ezzel szemben szürke, enyhén ködös reggelre ébredtünk. Ám a szomorkás időjárás sem szegte kedvünket, elindultunk. Később elkezdett erőlködni a Nap és mire felértünk a templomhoz már jutott egy kis kékség az égre is.


A séta az Idegenvezetői Világnap keretein belül lett megrendezve. A kis létszámú csoport a templomtorony tövében gyülekezett. Felnézve láttam, hogy meddig fogunk felmenni. A fotón látható kinyúló vízköpők szintjéig.


Aztán kinyílt a keskeny toronyajtó.


Elindultunk fölfelé a szűk csigalépcsőn. A templom teljes magassága 78,16 méter. Ma 197 lépcső leküzdésével 46,73 méter magasra jutottunk fel.


Azzal kezdtem ezt a bejegyzést, hogy nem szerettük volna kihagyni ezt a mai különleges lehetőséget. Nos, a torony 1894-es megtervezése és felújítása óta csak 2015-ben lett megnyitva a nagyközönség számára. Jelenleg naponta nyolcszor, óránként mehet fel egy maximum 30 fős csoport a toronyba. Az első ötven lépcső megtétele után egy kiállítóterembe jutottunk fel. Itt kiállításra került néhány eredeti toronydíszelem, melyek az utolsó felújítás során kerültek levételre. Láthattunk iratmásolatokat, illetve megnézhettük a toronycsúcsban talált időkapszulák tartalmát is.








Süllei László, a Budavári Nagyboldogasszony-templom plébánosa így beszél a torony történetéről: "A Mátyás-templom IV. Béla idejében, körülbelül 1250 és 1270 között épült, román-gót átmeneti stílusban. Akkori tornyáról, amely 1384-ben összedőlt, nem maradt fenn ábrázolás és 90 évig nem is építették újjá. A ledőlt torony csonkjára Mátyás király építtetett új harangtornyot, amelyre a címerét is elhelyeztette. E címer feliratáról tudjuk, hogy a bejegyzés időpontja 1470 volt. A végletekig meggyengült tornyot Schulek Frigyes a 19.század végén megtervezte és új kőből felújította. Sajnos nagyon hamar gondok jelentkeztek a tornyon az építés során használt rossz minőségű kövek miatt, melyek egy részét Schulek Jánosnak (a mester fiának) 1935-ig ki kellett cserélnie. Tíz évvel ezután, Budapest ostroma során a templom olyan súlyosan megsérült, hogy életveszélyessé vált. Török Antal tűzoltó ezredes 1948-ban, nagycsütörtökön az ölében vitt le egy a torony tövében beékelődött aknát. A Mátyás-torony háború utáni felújítása 1956 márciusában fejeződött be. Az 1956-os forradalom leverésekor azonban újabb sérüléseket szerzett a torony, melyek egészen 2008-ig láthatóak voltak a torony homlokzatán."


A kilátószintig eléréséig még érintettünk két haranghelyiséget is. A második teremben két hatalmas harangot láttunk, melyek az ellensúlyokkal és a fakalodával együtt összesen 25 tonnát nyomtak.




Azt hiszem még adós vagyok a cím magyarázatával. A Batthyány térig mentünk tömegközlekedéssel. Onnan gyalogosan fel a Franklin lépcsőn, ahol 303 lépcsőt számoltam meg a templomig. Majd jött a torony 197 lépcsőfoka. Az utat visszafelé is megtettük, így jött ki végül a kerek 1000 lépcső.
A következő bejegyzésben kicsit szétnézünk még a kilátószinten, tartsatok velem akkor is.

16 megjegyzés:

  1. Micsoda helyekre jutok el általad és a blog által! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy láthattam és megoszthattam az olvasóimmal is :)

      Törlés
  2. Érdekes bejegyzés volt, köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű templom egy érdekes története. Nem vagyok benne biztos, ha adnék tanácsot, hogy felmásszon a 197 lépcsőn. :)

    VálaszTörlés
  4. The cathedral is very beautiful. Especially I like the first and the charming fifth photos.
    Have a good new week.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks Tomoko. I'm glad if you liked this post.
      Have a great weekend.

      Törlés
  5. Sajnos idén nem tudtam részt venni az Id.v. Világnapon. Köszi, hogy általad bejutottam ide! S várom a folytatást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen és már fel is töltöttem a folytatást :)

      Törlés
  6. Miklós, a toronyban nem jártam még, pedig életem 30 éve a várban telt. Köszönöm, hogy helyettem megmásztad a lépcsőket. :-)
    A harangokat akkor láttam, amikor felújítás után kiállították 2011-ben. Itt láthatók fotón: https://photos.app.goo.gl/BSmECThSzosVMT2bA

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom a látogatási lehetőség azóta sem változott. Szép időben, jó fények mellett érdemes legalább egyszer felmenni. Új nézőpontból is megnézni az egyébként is gyönyörű Budapestet!
      Nagyon köszönöm a megosztott linket. Én akkor nem tudtam a kiállított harangokról, örülök hogy most pótolhattam.

      Törlés