2016. február 4., csütörtök

Hetedhét Játékmúzeum

Ti tudtátok, hogy Székesfehérváron van egy hihetetlenül szép és érdekes játékmúzeum? Mi eddig nem tudtunk róla és csak véletlenül akadtunk rá. A városban volt dolgunk és délután vonattal jöttünk volna haza, Budapestre. Majd egy óránk volt még a vonat indulásáig, így gondoltuk sétálgatunk egy kicsit a történelmi belvárosban. Az Oskola utcában egy táblára lettünk figyelmesek - Hetedhét Játékmúzeum. Gondoltuk bekukkantunk.


Nem is tudom pontosan megfogalmazni, hogy mire számítottam. Valamilyen "egyszerű" kis kiállításra, ahol lelkes amatőrök által összegyűjtött 30-40 éves játékokat nézhetnek meg az érdeklődők. Hát nem!


A recepció mellett egy kis üvegvitrinben beállított múlt századi életképet látva egyből láttuk, hogy a falak mögött valami csoda várhat ránk. Belépőt váltottunk és én vettem külön egy fotósjegyet is. Nem csalódtunk! Régi babák, ólomkatonák, piciny kiegészítő figurák és tárgyak, elképesztő részletességgel kidolgozott bababútorok. De beszéljenek inkább a fotók.
 



"Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát, valamint a polgári életmód számtalan aspektusát (lakáskultúra, porcelán, divat stb.) mutatja be. A több ezer apró játékeszközt tartalmazó tárgyegyütteseket, babaszobákat eredetileg maguk a gyűjtők rendezték be és látták el valamilyen történettel, jelentéssel."








A percek szaladtak. Két órán át jártuk a termeket egyik ámulatból a másikba esve. Engem leginkább a bútorok és a kiegészítő apró tárgyak kidolgozottsága fogott meg. Az eredetileg tervezett vonatot természetesen "lekéstük" és csak jóval később értünk vissza a fővárosba, de nagyon megérte! A következő posztban bemutatok még pár fotót és írok pár sort a gyűjtemény történetéről.

14 megjegyzés:

  1. Jártam itt, de nagyon jó volt nézegetni a fotókat, s várom az újabbakat. S ha megengeded le is mentem őket, mert nekem fontosak.

    VálaszTörlés
  2. Még nem voltam a múzeumban, és elég szépen benne nézett mutat. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  3. really cute displays to highlight the toys!

    VálaszTörlés
  4. Sorprendentes imágenes..me gustan..un saludo desde Murcia....

    VálaszTörlés
  5. Interesting collection of toys. Those dolls are today jewels !!
    Un abrazo.

    VálaszTörlés
  6. Nahát, nem jártam ott, nem is tudtam, hogy létezik!
    De jó, hogy bemutatod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Most írtam meg a második részét a posztnak új fotókkal :)

      Törlés