2016. február 8., hétfő

Hol volt, hol nem volt...

Ígértem még néhány fotót a Hetedhét Játékmúzeumból. Kísérőszövegnek pedig a múzeumban kifüggesztett történeti leírást idézném.


"Élt a világon egy kislány. Auer Erzsébetnek hívták. Családja az 1880-as években települt át Magyarországra. Erzsébetnek boldog gyermekkora volt. Jómódú, szerető szüleitől - különösen édesapjától - szebbnél szebb játékokat kapott."


"Az idilli állapot nem tartott sokáig, mert az apa korán meghalt, és a család másik lakásba költözött. A kislány egyszerre vesztette el jóságos édesapját, és legkedvesebb játékait."


"Asszony korában azért kezdett el játékokat gyűjteni, hogy visszavarázsolja gyerekkora elveszett paradicsomát. A gyűjtemény csaknem 70 év alatt tárgyanként gyarapodott, és az évtizedek folyamán fokozatosan alakultak, gazdagodtak a baba-együttesek."


"A gyűjtőnek sikerült sok régi darabot az enyészettől megmenteni és restaurálni, a csupasz babáknak ő varrt régi anyagból, korabeli szabásminta szerint, finom kézi öltésekkel gyönyörű ruhákat. A régi játékokban megbecsülte készítőiket, de érezte bennük egykori kis tulajdonosaik szeretetét is."


"Fiatal korában nem volt divat a régi játékok gyűjtése, így sokan megmosolyogták a hobbiját. Férje szerencsére megértette és örömmel támogatta felesége szép passzióját. Játékszeretetét kislányuk, Éva is örökölte. Ő a Pázmány Péter Tudományegyetemen a latin és a történelem mellett régészeti és művészettörténeti tanulmányokat is folytatott, később ókori történelemből doktorált."

   
"Moskovszky Éva tudományos szinten, több síkon is foglalkozott játéktörténettel. Kapcsolatba került német, osztrák, dán, amerikai játékgyűjtőkkel, játéktörténészekkel, 'babaológusokkal", publikált külföldi szaklapokban, s a hazai játékkutatás kiemelkedő egyéniségévé vált."



"A gyűjtemény minden darabjának története van. Sokról tudjuk, hogy ki készítette, ki volt az eredeti tulajdonosa, hogyan alakult a sorsa, amíg a gyűjteménybe került. A többiek attól értékesek, hogy ehhez az együtteshez tartoznak."

  


"Egy huszadik századi család: Moskovszky Lajos és felesége, Auer Erzsébet, valamit dr. Moskovszky Éva életműve ez a játékvilág, amely 1998-ban került Székesfehérvárra - mindannyiunk örömére."


10 megjegyzés:

  1. Hihetetlen szenvedély, csodálatra méltó. Meg kell kerülni a sok munka, de az eredmény csodálatos. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  2. Jól megragadtad a fotóiddal a gyűjtemény lényegét.

    VálaszTörlés
  3. A bútorok, a kiegészítők, a korsók, cserepek egyebek...elbűvölőek. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy engem is ezek a végletekig kidolgozott miniatűr csodák fogtak meg leginkább :)

      Törlés
  4. These reminded me of the miniature museum in Taiwan but the narratives that goes with them are nostalgic.
    I would have to google this place when I get to visit your country.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Really? Nice to read it :) You can find this place on following address: 8000 Székesfehétvár Oskola u. 2-4.
      Hope this can help you.

      Törlés