2016. április 5., kedd

A Körhinta

2013 szeptemberében végleg bezárt a 175 éves Budapesti Vidámpark. Anno még gyerekként, később pedig a gyerekekkel már szülőként többször jártam, jártunk a parkban. Az Elvarázsolt Kastély, a Hullámvasút, a Dodgem, a Szellemvasút, a Körhinta és még sorolhatnám... hány és hány generációnak nyújtottak felejthetetlen perceket és emlékeket. Emlékszem a bezárás előtt hatalmas volt az érdeklődés. Mindenki szeretett volna még egy utolsó játékos napot eltölteni a Vurstliban. Sajnos akkor mi nem jutottunk ki, pedig nagyon szerettem volna pár búcsú fotót készíteni a már több mint száz éves Körhitáról. Igen csak így nagy betűvel, hiszen mindenki így ismeri. 


A bezárt park területét az állatkert kapta meg, de szerencsére döntés született arról, hogy néhány műemlék játék - köztük a Körhinta - megmaradhat az eredeti helyén. A legutóbbi állatkerti látogatásom során végül sikerült néhány fotót készítenem erről a csodálatos matuzsálemről. 


Az épület építéséhez két évszám köthető. Sokáig az 1906-ot jegyezték, de az utóbbi időkben előkerült néhány korabeli feljegyzés, mely szerint 1909-ben épült fel az épület.


A főbejáraton az alábbi rövid ismertetőt olvashatjuk: "Az 1909-ben épült szecessziós épületben álló lovacskás, ún. Schneffner-féle körhinta a Vurstli egyik legnépszerűbb látványossága volt. A nyolcszög alaprajzolatú épület mennyezeti seccója rokokó hatású, az orgonaszerkezetet imitáló falrész a körhinta kezelőfülkéjét rejti. A körhinta egy körbeforgó pódiumépítmény, melyet eredetileg az alagsorban elhelyezett lovak forgattak. A körhintát 1996-ban felújították, Europa Nostra díjat kapott."

  
A sokat látott körhinta felújításával kapcsolatos hírekben olvastam, hogy a mesterek tucatnyi festékréteget találtak a harsonás angyalokon, a hintókon és a lovakon. Kiderült továbbá, hogy a lovacskák nem is egyidősek. 


A felújítási költség Ráday Mihály, a Körhinta Alapítvány és a Vidámpark együttműködésének köszönhetően jött össze.

  


10 megjegyzés:

  1. Gorgeous shots! I feel like I am in the medieval park. Especially the fifth is my favorite.His eye is powerful.Happy spring!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks a lot Tomoko. I'm glad if you liked them. Take care!

      Törlés
  2. Kedves emlékek a gyerekkorból, szép sorozatot hoztál!

    VálaszTörlés
  3. Én is még kisgyermekként jártam ott. Megérdemelte a megőrzést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon örültem, hogy végül csak sikerült róla néhány fotót készítenem - és mindezt a régi, megszokott helyén.

      Törlés
  4. Beautiful. Displays the passion the artists had in their work.

    VálaszTörlés
  5. Most érdemes újra megnézni ,csodálatosan fel lett újítva az elmúlt két évben ,újra a régi pompájában csillog !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az információt. Mindenféleképpen megnézem, ha legközelebb arra járok.

      Törlés