2010. augusztus 8., vasárnap

Látogatás Filkeházán

Egy baráti házaspárt látogattunk meg Filkeházán, ebben a kedves kis borsodi faluban. Hát mit mondjak, jó messze van és jó sokáig tartott az út - bár ebben egy-egy rossz útszakasz is ludas volt. Alkalmunk nyílt arra is, hogy megtekintsük a domboldalon álló görögkatolikus templomot. A kis ösvényen felfelé baktatva csodálatos kép tárult elénk az alig 8km-re lévő füzéri várról.


Az 1804-13 között, késő barokk stílusban épült templom hatalmas fák ölelésében áll.
 
 
Úgy  hallottuk, hogy  a  toronyban  baglyok  élnek. A  fiókák első kirepülésekor néha előfordul, hogy a fészek helyett a templomkertben landolnak. Ilyenkor a helyi idős nénikék szedik össze és viszik fel vissza őket a toronyba. Sajnos azt kell írnom, hogy a templom nagyon rossz állapotban van. Hatalmas repedések vannak a falakon. Belül hosszú csavaros rudak tartják össze a szemközti falakat. Sokat ront a beltér összképén, de mit lehet tenni? A görögkatolikus templomok egyik legszebb éke az ikonosztázion. Természetesen lefotóztam (és igyekeztem kihagyni a képből az említett rudakat).


Az ikonosztáziont 1907-ben , a Rétay és Benedek Műintézet készítette faragott és aranyozott fenyő- és hársfából. A felső ív bal oldalán is látható egy "kisebb" repedés. Mindezektől függetlenül nagyon tetszettek az ikonok.


A diadalíven olvasható szöveg jelentése: "Dicsőség a magasságban Istennek". Az ikonosztáz ábrázolja a négy evangélistát, a nagyobb vallási ünnepeket, Krisztust és a tizenkét apostolt. Csúcsán a keresztre feszített Krisztus látható, tőle balra Szűz Mária, jobbra János apostol. A XX. század elejéről származó festést Kárpáti László megújította, illetve az oldalfalakon további ábrázolásokkal bővítette 1981-ben.

 
Van egy országos havilap a Görögkatolikus Szemle. Októberben kaptam egy telefonhívást a filkeházai parókustól, hogy novemberben a falu mutatkozna be ebben a lapban és szeretne fotót kérni hozzá. Természetesen örömmel adtam át az ikonosztázionról készült fotómat, mely végül háttérképként szolgált és az alábbiak szerint jelent meg: 
 

 Görögkatolikus Szemle 2010 november

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép fotók, egyszer lehet hogy majd mi is elnézünk ide... Köszönöm, hogy láthattam!

    VálaszTörlés
  2. Great historical church on the mountain! I scrolled down your posts, enjoyed them and I am here.
    Have a good day!

    VálaszTörlés