2016. április 17., vasárnap

Odúzás Apajon

Szerdán volt a soron következő MME előadás a Természettudományi Múzeumban. "Három a magyar igazság - földikutyák Magyarországon" címmel tartott egy nagyon érdekes beszámolót Dr. Csorba Gábor. A program előtt kérdezett meg J. Imre (az MME "odúmestere"), hogy másnap nem tudnék-e csatlakozni a csapathoz. Apaji odúzást terveztek, de betegség miatt sajnos nem tudott mindenki menni. Megjavított szalakóta odúk kihelyezése és a kint lévők javítása, tisztítása volt a feladat. Az előadás után néhány gyors telefonhívás következett és végül zöld utat kaptam a munkahelyről is egy nap szabadságra (ezúton is köszönet érte). Másnap reggel 8-kor találkoztunk a Határ úton és egy bő óra múlva már kinn is voltunk a pusztában.


A kihelyezett számozott odúk nyilvántartásában GPS koordináták is szerepelnek, így könnyen megtalálhatóak. Az első helyre egy megjavított odút helyeztünk vissza, a fát az imént említett koordináták segítségével találtuk meg.


A következő helyen javítás következett, mely majd egy órát vett igénybe.


Aztán így haladtunk tovább egész nap. A munkára koncentráltunk, de azért készült néhány érdekes fotó is. Minden felkeresett odúban találtunk seregély tojásokat. 1-2-3 vagy 4 darabot odúnként.


Az egyik tisztításra váró odúból, a mozgatásra egy lódarázs repült ki. Rövid ideig még keringett a fa körül aztán szerencsére odébb állt. A biztonság kedvéért azért fokozott figyelemmel kezeltük ezt az odút. A tető felnyitása után újabb meglepetést tartogatott a doboz.


Egy elvadult házi méh család talált itt otthonra korábban, aztán valamitől elpusztulhattak. A léplapok között ott voltak a kiszáradt kis testek. A munkánkat viharos szél nehezítette. Elég sok madarat láttunk, de hatalmas széllökések miatt szinte fotózhatatlanok voltak. Egy sárga billegető elég közel szállt le hozzánk, igaz csak a háttollazatát mutatta felénk.


Megnéztünk néhány vércse odút is. 


Egy remek ötletnek köszönhetően könnyen és ami a legfontosabb a madarak megzavarása nélkül ellenőrizhető a fészek. Nevezetesen egy tükörlapot rögzítenek az odú tetejére, belülről. A V4-es fészekben már három tojást őrzött a vörös vércse tojó.


Egy odúnak új helyet kellett keresnünk. Ezt is sikerült kihelyezni. Az adatai, valamint a GPS koordinátái is rögzítésre kerültek.


Késő délután indultunk haza. A korábbi helyen, de most az út másik oldalán ismét ott szaladgáltak a fűben a nagy pólingok.


Aztán már csak a lemenő Nap fényjátékában gyönyörködtünk.

10 megjegyzés:

  1. Ön remek munkát végzett, hogy segítse a madarak ilyen módon. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  2. Wonderful collection of your photos. The hives in the fifth photo made me surprised!

    VálaszTörlés
  3. Beszámolóid alapján kezdem irigyelni ezeket az utakat. Én is mintha barázdabillegetőt láttam volna az udvarban, ahogy billegette magát. Nem is értettem, hogy került ide? Tetszik a felhős fotó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egyenesen imádom ezeket a kiruccanásokat és ha tehetném még ennél is többet mennék :) Idén kimondottan sok billegetőt látok én is, igaz mindegyiket kint, terepen.

      Törlés
  4. I enjoyed. A lovely place. Lovely shots.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdekes kirándulás, tele jobbnál jobb megfigyelésekkel. Ismét megtudhattam a madármegfigyelésről egy-két számomra új dolgot. Köszönet érte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Örülök ha tetszett és tudtam új ismeretet átadni.

      Törlés