2012. június 27., szerda

A Pál utcai fiúk

...Hát csak jöttek a Pásztorok, egyre közelebb jöttek és nézték nagyon a golyókat. Mondom a Kolnaynak: "Te ezeknek tetszik a mi golyónk!" - és még Weisz volt a legokosabb, mert Ő mindjárt mondta: "Gyönnek, gyönnek, ebből a gyövésből nagy einstand lesz!" - De én azt gondoltam, hogy nem fognak minket bántani, hiszen mi soha nem csináltunk nekik semmit. És eleinte nem is bántottak, csak odaálltak és nézték a játékot. A Kolnay azt súgta a fülembe: "Te, Nemecsek, hagyjuk abba." Azt mondom neki: "Hogyne, majd éppen most, amikor te gurítottál és nem találtál! Most rajtam a sor. Ha megnyerem abbahagyjuk." Közben a Richter már gurított, de annak a keze már reszketett a félelemtől és fél szemmel a Pásztorokra nézett, hát persze, hogy nem talált. De a Pásztorok nem is mozdultak, csak álltak ott zsebre dugott kézzel...



A fenti regény részletet olvashatjuk a Práter utca 11. szám alatti iskola falán. Régen tervezem már, hogy megnézem ezt a szoborcsoportot. Ma késő délután arra jártam és a gép is nálam volt.

 
A fények nem voltak ideálisak. A szobrok eleve az épület egy sötétebb szegletében lettek felállítva és a nap is már lemenőben volt.
 

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című műve az egyik kedvencem volt az általános iskolai tanulmányaim során.


A regény megjelenésének 100. évfordulóján, azaz 2007-ben állították fel az ötalakos szoborcsoportot a Práter utcában. Az alkotás elkészülte Szanyi Péter nevéhez fűződik.

  
A kompozíció az einstand jelenetet eleveníti föl a regényből. Az egyik csoportban a Pál utcaiak közül Kolnay, Weisz és Nemecsek látható aki éppen gurítja az üveggolyót.


 


Tőlük pár méterre áll a másik csoport. A két Pásztor a vörösingesek táborát erősítette. Zsebre dugott kézzel figyelik a golyózó fiúkat.


 
Bizonyára többen már ismertétek, láttátok ezt a szoborcsoportot, de talán lesz olyan köztetek aki itt látja először. Az iskola ajtaján sajnos egy szomorú közlemény volt kifüggesztve, Júliusban végleg bezárja kapuit. Vajon kik fogják használni a jövőben ezt a sokat megélt kilincset?
 

 

5 megjegyzés:

  1. Nagyon bejöttek a fotók, gratulálok ! Bevallom a Pál utcai fúk nekem is kedvenc olvasmányom volt gyerekkoromban :-)

    VálaszTörlés
  2. Szép emlék, köszönöm, hogy megmutattad!

    VálaszTörlés
  3. De jó képek! Viszont a Pál utcai fiúkat (és a többi kötelező olvasmányt) nem szerettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Laci! Hmmm... Azért mert "kötelező" volt vagy maga a regény sem tetszett?

      Törlés
  4. Great sculptures! You captured their expressions very well.
    My spring break will be over soon. i will visit you again.

    VálaszTörlés