2016. június 16., csütörtök

72 óra Máté Bencénél

A következő bejegyzéssorozat történései még januárban kezdődtek. Abban a hónapban töltöttem be az ötvenedik születésnapomat, melyet akkor szűk családi körben ünnepeltünk meg. Aztán ment az élet tovább. Februárban szólt a feleségem, hogy meghívást kaptunk az egyik rokonunk szülinapi bulijára, ne csináljak arra a hétvégére programot. A dátumokkal sajnos mindig hadilábon állok, így mit sem sejtve indultunk el otthonról. Bizonyára már kitaláltátok, hogy a kis családom nekem szervezett egy igazi meglepetés bulit, rokonokkal, barátokkal. Alig jutottam szóhoz a meglepetéstől - ezúton is köszönet érte! Sok ajándékot kaptam, de az utolsó mindent felülmúlt! Egy három napos lesbérlet volt, melyet Máté Bence leseiben használhattam fel.


Sohasem fotóztam még lesből, teljesen új kihívás volt a számomra. Ráadásul az első egyeztetések során megkérdezték például, hogy van-e szinkron vakum az éjszakai fotózáshoz. Természetesen nincs, így egyre nagyobb izgalommal és érdeklődéssel vártam, hogy mit fogok tudni kihozni majd ebből a lehetőségből.


Június 6-9. közötti időpontra tudtam szabadságot intézni a munkahelyemen. Joggal kérdezhetitek, hogy hogyan jön össze a négy nap és a 72 óra. Nos, a lesbérlet nem három naptári napra, hanem 3x24 órára szól. Hétfőn délután kettőkor tudtam elfoglalni a szobámat Kisteleken, az Aqua Hotelben. 


Egy gyors kipakolás, átöltözés után már indulhatott is a kaland. De erről majd következő posztokban.


Gondolom Máté Bence természetfotós nevét mindenki ismeri, nem kell bemutatnom. Fotói bejárták a nagyvilágot, sokszoros díjnyertes. Az egyik legutóbbi nyertes fotója díszíti a céges járműveket is.



Láttátok a Láthatatlan madárfotós filmsorozatot, amely Bencéről készült? Ha igen akkor biztos emlékeztek még az akkor 29 éves ütött-kopott Ladára is, amely "pöccre" indult. Az "ikonikus" kocsi most is ott parkolt a tanya mellett.


A Bence-tanya és környéke egy igazi paradicsom a természetszerető emberek számára. A Kiskunsági Nemzeti Park területén található, Pusztaszertől még nagyjából 6-7 kilométerre. Van itt vizes, erdős és pusztai környezet is, szóval minden igényt maximálisan kielégít. Hihetetlen, hogy az elmúlt években mit épített itt fel Bence. Élőhelyet alakított ki például partifecskék számára...

   
Korábban a budapesti repülőtéren csapdákkal befogott több mint száz ürgét, mert veszélyeztették a repülés biztonságát. Az áttelepített ürgepopuláció most itt él a tanya melletti területen. Hogy milyen szoros kötelékben él itt az ember és a természet arra jó bizonyíték például ez a "házi kócsag" is. Teljesen megszokta az embereket, sokszor bóklászik a tanya környékén. Itt éppen a fák lombjáról csipkedett valamit.


Pár szó még a lesekről. Van belőlük bőven, jelenleg 18 les látogatható. Az utolsó napon beszélgettem egy órát Bencével és elmondta, hogy a "Cinema" nevű vízparti les például négy év alatt nyerte el a jelenlegi formáját. 



Hamarosan folytatom, tartsatok velem akkor is.

13 megjegyzés:

  1. Micsoda ajándék! irigyellek érte, de legalább az olvasód is haszonélvezői lesznek a fotóid által.

    VálaszTörlés
  2. It is for first time for me to know the photographer"Bence Máté". I searched him on web and found his great photos. Thank you for sharing it. Have a good day.

    VálaszTörlés
  3. Nagyszerű meglepetés!!! Hogy tudtad eddig magaban tartani és nekünk erről nem szólni semmit... ?:-D (Utólag is szívből gratulálok a kerek számhoz!)
    Nem szoktam irigykedni, de ez az ajándék azért igen közel áll a dologhoz. :-)))
    Na, és hogy beszélhettél is Bencével...
    A "kockalada" is ott van :-) Nagyon várom a három nap gyümölcsét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát... Hagynom kellett egy menekülő útvonalat, ha esetleg beégek a fotókkal :D Viccet félretéve, nagyon örültem a lehetőségnek és igyekeztem is a lehető legtöbbet kihozni ebből a pár napból. Én elégedett vagyok az első alkalom eredményével, igaz sok gyakorlással lehet még bőven fejlődni.

      Törlés
  4. Miklós,ez fantasztikus! :D Ennél szuperebb ajándékot ki se találhattak volna egy természetimádó fotósnak!
    Hát akkor években még egy ennyit adjon neked a Jó Isten :) és kíváncsian várom én is a további fotós beszámolót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi,
      De örülök a hozzászólásodnak, nagyon régen nem hallottam Felőled.
      Remélem jól vagy és minden rendben van Veled! Úgy láttam a blogot is abbahagytad/szünetelteted? Telitalálat volt ez az ajándék, borzasztóan örültem neki. Most töltöttem fel az első bankás fotókat :) Nagyon szépen köszönöm a jókívánságodat!

      Törlés
  5. Gratula Miklós! Várom a fotókat!

    VálaszTörlés
  6. És mielőtt elfelejtem szeretettel meghívlak FB-csoportunkba: Bloggerek csoportja.

    VálaszTörlés
  7. Wow, ez aztán ajándék, nekem is tetszene. Meg is jegyzem magamnak a lehetőséget, hogy ilyen is létezik. Majd utánanézek a neten. Azért egy napnál többet nem nagyon ücsörögnék lesekben, bár ki tudja...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert és szép fotókat kívánok ha végül belevágsz.

      Törlés