2016. június 29., szerda

Tíz perc ürgézés

Amikor lejöttem a magaslesből láttam, hogy Csaba éppen egy külföldi házaspárral egyeztet. Aztán tíz perc türelmet kért tőlem és autóba ülve elhajtottak. A tanyától pár száz méterre található a nádas mélyén a "Cinema" fantázia nevű vízi les, odatartottak. A fotósok gyalogosan közelíthették meg ezt a lest, de mint utóbb kiderült a házaspár hölgytagjának térdprotézise volt és ezért kérték meg a vezetőmet, hogy vigye ki őket autóval. 
Már fentről a lesből is láttam, hogy meglehetősen nagyszámú ürgecsapat lakik a tanya közelében. Igyekeztem minden percet kihasználni, így eldöntöttem ürgézem egy picit.


Besétáltam a területre, a talpam alatt lépten-nyomon üregeket láttam. Az ürgék természetesen egy pillanat alatt visszahúzódtak a lyukakba, közben minden irányból hallottam a veszélyre figyelmeztető füttyöket. A tisztás közepén hasra vágtam magam. Próbáltam a gépet beállítani, de alig láttam valamit a keresőben kiírt értékekből az erős napsugárzás miatt. Várakoztam és egy-két perc múlva már meg is jelentek az első kíváncsi kis fejek a nyílásokban.


Szétnéztek, majd még jobban kibújtak a fedezékből...




A legmókásabbak természetesen akkor voltak, amikor kiegyenesedtek és úgy figyeltek. Nagy élmény volt egy-két méterről látni ezeket a kedves kis mezei állatokat.


E rövid idő alatt nem születtek világrengető fotók, így utólag visszanézve talán használhattam volna kisebb mélységélességet is. De ez most így jött össze. Csaba már jött is visszafelé a gáton és indulhattunk a következő leshez...

8 megjegyzés:

  1. Ó, nagyon édesek ezek az ürgék. :-) Mormotákat fotóztam már hasonló szituációban, mint Te. :-)

    VálaszTörlés
  2. The little animal is so sweet! You have to be so patient to capture him, but I understand how exciting time it was.Great!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks so much. It was really fantastic to see them.

      Törlés
  3. Ürgét sem láttam még soha élőben, nagyon ügyes vagy. És nagyon kis cuki állatka ez az ürge.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mezőkön nagyon elterjedt kis állatkák. Ha látsz ürgelyukat, érdemes csendben leülni vagy feküdni a közelben a fűbe. Nagy eséllyel összejön majd a találkozás :)

      Törlés