2016. augusztus 17., szerda

Hosszú csőrök hajnala

A hajnali horizont még éppen csak derengett, amikor ismét magamra zártam a "Cinema" súlyos csapóajtaját. Elhelyezkedtem, bekapcsoltam a reflektorokat, a fényerőt 80%-ra állítottam és kinyitottam a takarólapot. Az elektromotor halkan zümmögött, lassan megnyílt előttem a kilátás. Egy nádiposzáta ideális pózban, egy nádszálon ringatózva önfeledten trillázott. Egy törpegém vele átellenben lassított filmekben látott mozdulattal lecsapott a vízbe és lenyelte a zsákmányát. Mindeközben tőlem alig fél méterre becsapódott a vízbe egy jégmadár, majd az apró halacskával a csőrében felröppent egy karóra. Párszor odacsapta a kis testet a cölöphöz majd egy pillanat alatt lenyelte a zsákmányt. Kellemes izgalom fogott el, éreztem, hogy fantasztikus pillanatok várnak itt rám.

  
Aztán a jégmadár elröppent, a törpegém és a poszáta pedig visszahúzódott a nádasba. Kihasználva a nyugalmat, összeraktam a gépet, hátradőltem a kényelmes fotelban és várakoztam. Nem kellett sokáig várnom, hatalmas szárnycsapásokat hallottam. Egy szürke gém landolt a les előtt, majd lassan lépdelve megkezdte a reggeli vadászatot. Nagyon gyors mozdulattal csapott be a vízbe, nem is sikerült róla az első fotósorozat. Ismét adott volt egy kihívás arra a napra. Aztán szép lassan sikerült elkapnom a fonalat, szorgalmasan exponáltam.


Egészen hihetetlen volt közelről látni, hogy mennyire kitud tágulni a nyelőcsövük. Pillanatok alatt eltüntették a nagy testű halakat is.


Miután a gém végzett és elszállt egy újabb éhes madár érkezett. Egy nagy kócsag. Gyönyörű mozdulatsorral vadászott.


Felvett egy pozíciót, megmerevedett és aztán már csak a nyaka járt előre-hátra. Talán a madárra vadászó macskához tudnám hasonlítani. Oda-vissza jár a lába és csak akkor lép tovább amikor megbizonyosodott róla, hogy a célpontot nem riasztja meg.






No és a vízbecsapódó csőrök. Nem egyszerű elkapni a pillanatot, de azért próbálkoztam azzal is.


6 megjegyzés:

  1. awwwwwwww lovely photos

    love all the background glow

    VálaszTörlés
  2. The images are so vibrant and alive. It must be very exciting to take the photos in very close range. By the way, I suggest you watermark your photographs and even protect your images by making them unclickable. Anyway, keep up the good work.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks for your kind words and suggestion. Earlier I used watermark but it was not too efficient. Nowadays I prefer to upload my photos in small size. Have a nice weekend.

      Törlés