2016. október 19., szerda

A világ legnagyobb könyve - Szinpetri

De jó leírni, hogy Szinpetri, egy borsodi kis falu büszkélkedhet egy könyvvel, melynek az egész földkerekségen nincs párja. Ugyanis ez a világon a legnagyobb könyv! Először is lássuk a rekordszámokat. Mérete: 4,18 x 3,77 méter. Súlya: 1420kg. 346 oldalas óriás.


A rekord méretű könyvet a Guiness World Records is hitelesítette, erről tanúskodik a kiállítóterem falán kifüggesztett eredeti oklevél. A könyv címe: Örökségünk - A Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei. Tartalmilag megismerhetjük az Aggteleki Nemzeti Park és a szlovákiai Domica tájegység természeti értékeit.


A látogatók egy rendkívül szép és hangulatos faburkolatú előtérben várakozhatnak a következő csoport indulásáig. Várakozás közben esetleg elfogyaszthatnak egy finom olasz kávét vagy üdítőt. Minket a rekorder könyv megálmodója és megalkotója, Varga Béla kalauzolt. Először egy kordonnal elzárt kis lépcsőn mentünk fel, ahol automatikusan kinyílt az ajtó. Az automatika itt rendkívül fontos, hiszen az önműködő ajtó hivatott kiküszöbölni a belső teremben a páratartalom ingadozását. A magas páratartalom ugyanis a papír egyik legnagyobb ellensége. Egy másik gyermekes családdal alkottuk a csoportot. Az egyik kisgyerek kikerekedett szemekkel nézte a nézte az óriást. A fotó jól érzékelteti az arányokat.


A világ minden tájáról folyamatosan érkeznek a látogatók. Turisták, érdeklődők és nyomdaipari szakemberek egyaránt. Kísérőnk lelkesen mesélt nekünk a könyvről, sok-sok érdekességet megemlítve. Az első gondolattól a bemutatásig négy évre volt szüksége az elkészítéshez. Ehhez az egyedi gépeket megtervezte és megépítette, valamint a hozzávaló különleges anyagokat is beszerezte. A cél érdekében a legmodernebb technikát is harcba állította. Például lézerrel jelölték ki az összetűzési pontokat és vágták a pántokat. A fedlapok fából készültek, a csavarok Belgiumból valók. A borításhoz Európában nem találtak megfelelő minőségű marhabőrt, ezért azt Argentínából szerezték be. A teljes felület beborításához 13 marhabőrt használtak fel. A munkálatokban 45 ember vett részt. A mozgatáshoz darut használtak, a beemeléshez pedig a terem gerendás mennyezetét is nyithatóra alakították át. A majd 16 m2-es lapok biztonságos mozgatásához 8 emberre van szükség, akik évente egyszer lapoznak egyet a könyvben.







Mivel az eredeti könyv folyamatosan nem lapozható, ezért Varga úrék elkészítették a könyv méretarányos kicsinyített mását is. E példány mérete is tekintélyt parancsol, 40 x 50 centiméteres.


Kísérőnk fehér cérnakesztyűt húzva lapozott bele a kisebbik könyvbe.


Varga úr személyében egy nagyon innovatív embert ismerhettünk meg. Tele tervekkel és tenni akarással. A látogatás végén még hosszan elbeszélgettünk és jó volt látni, hogy vannak még ilyen emberek. További terveihez sok sikert és egészséget kívánok!
Végezetül a rekorder könyv honlapja. A videó menüpont alatt például megnézhetjük a beemelés folyamatát: http://legnagyobbkonyv.hu/

10 megjegyzés:

  1. Simply beautiful. The fifth is especially beautiful!
    Have a good day.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks and I'm glad if you liked this post.
      Have a nice day

      Törlés
  2. Még nem hallottam erről sem. Köszönöm!
    Egyébként mi volt a cél az óriás könyv elkészítésével? A Guiness megdöntése vagy más egyéb is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha újat mutathattam :)
      A Guiness mellett egy tökéletes kódexkötésű könyv elkészítése volt a cél. Varga úr elmondása szerint egész életében kihívásokat keresett. Ha valamit megcsinált és az jól működött már untatta és újabb kihívást keresett :)

      Törlés
    2. Tipikus, mint minden kreatív ember. Köszi!

      Törlés
  3. Nem semmi méretű könyv, az már biztos :-) Köszönöm, hogy láthattam - a képek is jól sikerültek!

    VálaszTörlés