2016. október 28., péntek

Falukép - Szinpetri

Az előző poszt egyik hozzászólásában szó esett Varga úr kreativitásáról. Arról, hogy folyamatosan a kihívásokat keresi. Ennek kapcsán gondoltam, hogy mutatok még néhány fotót a faluról.



A településhez közeledve a fák lombjainak takarásából egy hatalmas "szörny" körvonalai bontakoznak ki és köszöntik a látogatót. Egy foltos szalamandra, amely az Aggteleki Nemzeti Park címerállata. Talán már mondanom sem kell, hogy ezt is Varga úrnak köszönhetjük.


96 méteres hosszával 1045 m2-en terül el. Megtudtuk Varga úrtól, hogy 15 cm mélyen, 90 teherautónyi földet ástak ki alap gyanánt. A megfelelő gyomkezelés után rakták ki a címerállat alakját. A foltos szalamandra fekete és sárga mintázatú, ezért eredetileg így is rakták le a követ. Sajnos a sárga szín nagyon beleveszett a környezetbe, ezért visszaszedték és fehér kővel pótolták. Végül így jött létre a most is látható "albínó" szalamandra.
Aztán ott van a Papírmalom. 7,2 méteres működő vízikerékkal a Jósva partján.



A kis patak a ház mögött egy kis pisztrángos tónak is friss vizet biztosít. Egy kis kőhíd vezet át a patak felett és persze mindenfelé színes virágok serege.



A csúcson hegyi arborétum lesz kialakítva, az első oregoni fenyők már gyökeret is vertek. A domboldalon felkapaszkodva jól belátható a kis völgy. Szinpetri a kezdetektől lakott helynek számít. Hiába, már az őseink is értékelték a szépet. A falu fölé emelkedő hegyoldalban bronzkorvégi emberi település nyomaira bukkantak a kutatók. A falu neve a Péter név i-képzős származéka, melynek jelentése Péteré. A megkülönböztető előtag a szomszédos faluval, Szinnel kapcsolatos. Amerre csak elnéztünk, csodás volt a táj. Erdős és tisztásos részek váltogatták egymás, a közeli domboldalon több tucat ló legelgetett békésen. Pazar kilátás, gyönyörű táj, nemes állatok... kel ennél több?


A völgyben bújik meg a falu kis református temploma, mely műemlék. 1792-93 között épült fel, késő barokk stílusban. Falmennyezete kazettás kialakítású. 1877-ben felújították, ekkor készült el a sisaktorony.


Hazafelé, a települést elhagyva sikerült lencsevégre kapni ezt a fehér gólyát.

4 megjegyzés:

  1. Many lovely places! The The crane is lovely with white and black feather and the red long bill.
    Have a good weekend!

    VálaszTörlés