2016. november 20., vasárnap

A Szentbékkállai Kőtenger

Kőtenger. Az ember felkapja a fejét a furcsa szópár hallatán. Pedig Szentbékkálla határában van egy érdekes természeti képződmény, amely ezt a nevet kapta. Földanya évmilliókon keresztül formálgatta, így ha arrafelé járunk feltétlen érdemes megnézni.


A Szentbékkállai Kőtenger (vagy Kelemen-kő) a legteljesebben megmaradt természetes sziklacsoport a Káli-medencében. A peremhegyek lábainál megbújó salföldi, kővágóörsi és szentimrepusztai kőtengerekkel együtt őrzik a ma már nem létező Pannon-tenger partjának, 8-10 millió évvel ezelőtti történetét.


A földtörténeti miocén korban, a Pannon-tenger partjain nagy tisztaságú homok rakódott le, amit a tengerfenékről feltörő hőforrások helyenként kovaoldattal itattak át, azaz cementáltak.

  
A Pannon-tenger visszahúzódásával felszínre kerülő kőzetrétegekből a szél letisztította a puhább kőzeteket, s így kerültek felszínre ezek a kemény, kovásodott homokkőtömbök. 


Ekkor alakultak ki Magyarországon egyedülálló kőtengerek. Ez a sziklasorozat megőrizte az eredeti formáját.


A Szentbékkállai Kőtenger külön érdekessége az Ingó-kő, amelynek egyik kiálló, felső része egy ember súlya alatt is elmozdul.


Ezt természetesen mi is leteszteltük. Először nézzük meg alulról a kőtömböt a méretek érzékeltetése végett.


Aztán felmásztunk...


Meglepően sík a felső felület. Aztán jött a próba. A kő valóban ingott a lábunk alatt amint megtaláltuk hozzá a megfelelő mozgatási pontot. 

  

Mi egy késő nyári délután jártunk ezen az érdekes helyen. Csak javasolni tudom ezt az  időpontot. Az Ingó-kő és a többi sziklacsoportosulás is remek megvilágítást kap ebben az időszakban.




Botanikai szempontból is érdekes lehet a terület. Számos védett növényt megfigyelhetünk ezen a mészmentes talajú dombháton.

7 megjegyzés:

  1. Fun place to hike. Amazing how the earth is continually reinventing itself.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yes. Unbeliveable forces and unbelievable results. We are dust in this huge process.

      Törlés
  2. Fantáziahangulatot varázsoltál a fotóiddal. Jó volt újra itt lenni.

    VálaszTörlés
  3. Ismét egy nekem való hely, köszönöm, hogy írtál róla, a részletes kialakulásáról is!

    VálaszTörlés