2016. november 17., csütörtök

Falukép - Mindszentkálla

Valamikor még október elején írtam egy bejegyzést Fekedről, egy baranyai kis faluról. A blog statisztikája alapján az akkor bemutatott gyönyörű lélekajtós házak egyértelműen elnyerték a látogatóim tetszését is. Az írás azóta már toronymagasan vezeti a legkedveltebb bejegyzések listáját. Megosztották Facebookon és egy német nyelvű Re-blog oldalon, valamint bekerült egy angol nyelvű utazási link gyűjteménybe is.


Már többször írtam, hogy a Káli-medence a szívem egyik csücske. A kicsiny falvak, a táj, a természet szépsége, harmóniája és hangulata egy életre megfogott. E bejegyzés most szóljon ismét szép házakról, pontosabban díszes homlokzatokról. Mindszentkállán járunk.



A Kopasz-hegy lábánál fekvő kis települést 1277-ben említik először az írások. Mindszent, Kálla és Kisfalud egyesüléséből lett a mai Mindszentkálla. Napjainkban 300 lakosról tesz említést a település honlapja.


Gyönyörűek a falu népi házai és kőkeresztjei. Íme néhány díszes homlokzat a teljesség igénye nélkül.








A falu római katolikus temploma magas fák között bújt meg a templomkertben. A nevét biztosan kitaláltátok már, Mindenszentek temploma. 


Sajnos a templomkert zárva volt, így a lombok között próbáltam egy rést találni legalább egy toronyfotóhoz. A nyári hőségben nem volt könnyű feladat. A templom melletti ház udvaráról ekkor szólított meg minket egy kedves hölgy, hogy megkínálhat-e minket egy kis frissítő savanykás ízű almával. Örömmel elfogadtuk, igazán jól esett a nagy melegben. Ezúton is köszönet érte!




A következő posztban még a közelben barangolunk egy picit, tartsatok velem akkor is.

5 megjegyzés: