2016. november 12., szombat

Hegyek, völgyek, kilátók

Két hete, a hosszú hétvégén sikerült időt szakítanom egy rövid túrára is. Hiányzott már nagyon egy jó kis hegyi menetelés és az őszi erdő szépsége.


Sajnos az idő aznapra kissé elromlott, szürke, homogén felhőzet fogságában maradt a napfény. A Normafától indultam. Gondoltam, hogy sokan lesznek fenn a hegyen, de az ott látott embertömeg  felülmúlta a képzeletemet. Igyekeztem mihamarabb túljutni ezen a részen és letérni egy kerülő erdei útra. Hamar elértem a János-hegyhez. A Libegőnél hosszú sorban várakoztak az emberek. A lépcsősoron gyorsan felértem a kilátóhoz. Itt is rengetegen voltak, köztük egy népes japán turistacsoport is. Szétnéztem a toronyból.



Van egy szépen felújított kilátónk a város legmagasabb hegycsúcsán, talán érdemes lenne már kicserélni a kilátó csúcsán lengedező széltépett zászlót is. Innen a Nagy-Hárs-hegy irányába kezdtem ereszkedni, ezen az úton más csak néhány emberrel találkoztam. A János-hegy tövében találtam egy elképesztően szép őszi erdős részt. 


Igazi őszi színkavalkád. Az bejegyzés első indexképe is itt készült.




Rövid idő múltán már a Nagy-Hárs-hegy meredek kaptatóján meneteltem. Itt ismét jóval több kirándulóval találkoztam. Furcsamód elég sokan "rohamtempóban" sétáltak. Nem nagyon tudtam mit kezdeni a dologgal, de később kiderült, hogy TTT szervezésében, a Monoton Maraton versenyt tartották meg aznap. Ez röviden annyit jelentett, hogy a résztvevőknek egy kijelölt körúton az egyik irányba kellett elindulniuk és ezen később már nem változtathattak. 14x kellett felmászni a Kaán Károly kilátóhoz, ez +2000m szintkülönbséget jelentett. Én is felértem és felmentem a kilátóba is. A távolban látszott még az Erzsébet kilátó, körben pedig a sárguló erdő.



A Kaán Károly toronyból a Bátori-barlang irányába indultam tovább, majd át a kis hídon egyenesen a Kis-Hárs-hegy irányába.


Nem maradhatott ki az aznapi körből a Makovecz kilátó sem. A tövében kialakított pihenőhelyen volt a verseny egyik állomása és bélyegzőpontja.


Itt akár véget is érhetett volna a túra, de még volt némi időm a naplementéig, így gondoltam én is teszek egy teljes kört, azaz vissza a Nagy-Hársra és onnan a János-hegyre.



A budaszentlőrinci pálos kolostor őrtornyánál készült az utolsó fotó, melynek romjait is körbeölelte már az ősz.

10 megjegyzés:

  1. Full of natural beauties! They are all so beautiful! I especially like the eleventh and twelfth! Iroha saka is one of the most beautiful places to enjoy autumn leaves in Japan. It is on the mountain, so the leaves begin changing earlier than cities' one. Let's enjoy this time of the year.
    Have a good new week.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks Tomoko and I'm glad if you liked this collection.
      Also thanks for your additional info about beautiful Iroha-saka road.
      Have a great week.

      Törlés
  2. Nagyon szépek! Sajnos vége az ősznek, de témában idén sem volt hiány :-)

    VálaszTörlés
  3. Love all your shots, but that first one was special. Always important to look up.

    :O)

    VálaszTörlés
  4. Egy ilyen gyönyörű arany őszi megcsodálhatja. Akkor volt egy nagyon sikeres nap a természetben. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Giga,
      Nice to hear you again. Hope you're doing well.
      Indeed, it was a lucky day :)
      With best regards

      Törlés
  5. Gazdag őszt kaptunk idén is, gyönyörűek a színek, a fotóid is!
    Kedvenceim a 3-as, 4-es.

    VálaszTörlés